Economia 16/09/2014

Els sous encadenen un any de caiguda a Catalunya

Els costos laborals (sous i cotitzacions) s'abarateixen gairebé dos punts respecte a fa un any, mentre que a tot l'Estat resten quasi invariables

Elena Freixa
2 min
MÉS COMPETITIUS 
 Tot i la pèrdua de pes industrial, Espanya és dels països més competitius.

BarcelonaEls sous a Catalunya cauen per quart trimestre consecutiu, segons l'INE. L'estadística reflecteix que els costos salarials han disminuït un punt percentual durant el segon trimestre en comparació amb els del mateix període del 2013 i s'han situat de mitjana en els 2.070 euros per treballador i mes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En canvi, al conjunt de l'Estat els costos salarials han frenat la caiguda i s'han mantingut invariables respecte al segon trimestre de l'any passat, en una mitjana de 1.929,58 euros per empleat i mes.

S'ha de matisar que es tracta d'una xifra bruta que recull no només el sou base, sinó també pagues extraordinàries, hores extres i altres remuneracions en efectiu o en espècie.

Amb aquesta nova caiguda a Catalunya, ja fa un any que el cost salarial disminueix en termes interanuals, una situació que no es repeteix al conjunt de l'Estat –on és el segon trimestre que cauen– i que es veu influenciada per la supressió de la paga als empleats públics, que el govern espanyol va restituir el 2013, mentre que a Catalunya segueix suprimida.

L'estadística de l'INE calcula també el cost laboral total, és a dir, el que inclou el cost salarial i la resta de costos associats a tenir algú contractat, com la Seguretat Social, les assegurances o les eventuals indemnitzacions que hagi de pagar l'empresa. Sumant-ho tot, el cost laboral també va decréixer a Catalunya un 1,3%, fins als 2.747,44 euros per treballador. A Espanya, el retrocés va ser de només una dècima, fins als 2.580,64 euros de mitjana.

Tots els costos laborals que no eren salarials, doncs, es van abaratir molt més per a les empreses a Catalunya entre l'abril i el juny. En concret, el bloc d'altres costos es va reduir en gairebé dos punts percentuals respecte a fa un any i es va situar en 677,19 euros per empleat i mes.

stats