Resultats

Reynés, sobre un retorn de la seu a Catalunya: "No s'ha tractat el tema. No hi ha res"

Naturgy frega els 2.000 milions d'euros i anota uns resultats històrics el 2023

3 min
El president de Naturgy, Francisco Reynés, aquest dimarts durant la presentació dels resultats anuals del 2023.

MADRIDNaturgy ha neutralitzat l’efecte de la caiguda dels preus energètics, en particular del preu del gas i el cru. L’energètica d'origen català que presideix Francisco Reynés ha anotat uns resultats històrics el 2023. En concret, ha guanyat 1.986 milions d’euros, cosa que suposa un increment d’un 20% respecte als resultats (també històrics) anunciats l’any 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La bona marxa dels comptes ha permès a la companyia confirmar el dividend addicional als seus accionistes de 0,40 euros l’acció, que es pagarà aquest 2024 i que confirmarà la retribució d'1,40 euros l'acció per a l'exercici del 2023. En total, el 2023 Naturgy haurà destinat 1.200 milions d'euros a retribuir els accionistes.

El context en què l'energètica ha obtingut aquests guanys dista molt del de l'any 2022, quan els preus energètics es van disparar abruptament per la guerra a Ucraïna. Europa i Espanya ara respiren més tranquil·les. A més, ha caigut el preu del mercat d'electricitat ibèric. També el preu del gas a l'índex de referència europeu (TTF), i de la mateixa manera s'ha comportat el barril de petroli de Brent. Reynés, però, ha insistit en el fet que continua sent un "mercat molt volàtil".

Retorn de la seu a Catalunya

Respecte a un possible retorn de la seu social a Catalunya, Reynés ha estat clar i concís: "No s'ha tractat el tema. No hi ha res", ha dit. Des de la companyia situen el debat en l'òrbita política –el PSOE i Junts ho van incloure a l'acord d'investidura de Pedro Sánchez– i insisteixen que "internament" no s'ha abordat el retorn de la seu, que des de l'octubre del 2017 se situa a Madrid. El president executiu de l'antiga Gas Natural també ha tancat la porta a canvis al consell d'administració –no caduca cap mandat–després de deixar enrere un any marcat per la possible entrada d'un conseller delegat.

Guanys pel negoci liberalitzat

Naturgy ha informat que el benefici brut d'explotació (ebitda) va millorar fins als 5.475 milions d'euros, un 11% més respecte al 2022. Aquest ebitda s'explica pel negoci regulat (infraestructures de transport i distribució d'energia, tant de gas com d'electricitat), que li va permetre obtenir 2.638 milions (un 7% més en comparació amb el 2022). Però sobretot pel negoci liberalitzat, que va suposar 2.949 milions d'euros (un 11% més). En relació amb els dos negocis de la companyia, Naturgy continua defensant el projecte Géminis (dividir l'empresa en dues, una per al negoci regulat i l'altra per al liberalitzat), però el president executiu ha insistit en el fet que "no es donen les condicions".

L'increment de facturació i la generació de caixa van permetre a l'energètica, a més de disparar el benefici, incrementar les seves inversions, fins als 2.944 milions d'euros (un 53% més), dels quals uns 1.730 milions es van destinar a renovables. Pel que fa al deute net de la companyia, s'ha mantingut estable i va tancar el 2023 en 12.090 milions d'euros. "Estem en un procés de transició. L'únic que demanem és temps", ha apuntat Reynés. La companyia fa temps que assumeix que s’ha de desprendre del negoci del gas natural i camina, sobretot, cap a l'activitat dels gasos renovables.

Durant la roda de premsa, Reynés ha destacat que "ha estat un any d’intensa activitat reguladora a Espanya i Europa". Com en l’última presentació de resultats anuals, el president de l'energètica ha evitat carregar contra l’impost extraordinari del govern espanyol, a diferència del to que han utilitzat companyies com Repsol. L'energètica ha pagat 300 milions d'euros en dos anys pel gravamen i, de moment, no ha donat una xifra de l'impacte amb la pròrroga de l'impost modificat.

Amb tot, Naturgy, com Iberdrola o Repsol, viu un moment àlgid de liquiditat. Reynés ha afirmat que la companyia està "atenta" a oportunitats de compra, tant dins com fora d'Espanya, però ha matisat que sempre sota la "disciplina financera". Tampoc ha tancat la porta al fet que entrin nous inversors.

stats