MERCAT DE TREBALL
Economia 23/11/2015

Els robots faran la meitat de les feines

El Banc d’Anglaterra alerta que es destruiran 15 milions de llocs de treball

Júlia Manresa
2 min
La institució anglesa afirma que la “tercera revolució tecnològica” eliminarà feines productives, però també administratives i d’oficina.

BarcelonaFacebook, una de les empreses més valuoses del món, té 12.000 treballadors, gairebé tres vegades menys dels que té CaixaBank. Que una multinacional de les dimensions i la facturació d’aquesta xarxa social tingui la necessitat de contractar tan pocs empleats s’explica principalment per la seva naturalesa: és una empresa tecnològica. Els seus treballadors són dels més cotitzats de l’oasi tecnològic de Silicon Valley, per això Facebook es baralla amb altres gegants com Amazon o Apple per tenir-los en plantilla. Són pocs, però molt valuosos.

D’aquest abisme entre els escassos i altament qualificats treballadors de les empreses del futur i la resta d’empleats del planeta és del que alerta el Banc d’Anglaterra en un dels seus últims informes. De fet, la institució va més enllà i afirma que durant les pròximes dècades només al Regne Unit es destruiran 15 milions de llocs de treball a causa de l’automatització de la feina.

Aquest organisme anglès pren el relleu del Banc d’Amèrica Merrill Lynch, que l’abril d’aquest any també va elaborar un informe en què projectava que la combinació entre els robots i la intel·ligència artificial suposarien la pèrdua del 35% de les feines del Regne Unit i del 47% als Estats Units en els pròxims 20 anys. Els càlculs del Banc d’Anglaterra són encara més alarmants, ja que els 15 milions de feines que preveu que siguin destruïdes o substituïdes pels robots suposen gairebé la meitat dels 31,2 milions d’ocupats del conjunt del Regne Unit.

Més desigualtat

“La tecnologia està provocant una destrucció molt més ràpida i profunda de l’ocupació, la caiguda dels salaris mitjans i una diferència entre les retribucions molt més marcada”, afirmava Andy Haldane, l’economista en cap del Banc d’Anglaterra. Haldane considera que aquesta vegada la “tercera revolució tecnològica” tindrà un impacte molt més intens sobre el mercat de treball tal com és actualment. I és que “les màquines del segle XX no han substituït només tasques humanes manuals, sinó també cognitives”, cosa que suposarà uns nivells d’“atur tecnològic” a gran escala.

De fet, l’informe alerta que les tasques més vulnerables de ser substituïdes són, a més de les productives, les administratives i d’oficina. A l’hora d’exposar les conclusions de l’estudi, Haldane també assenyalava que les feines amb uns salaris més baixos seran les que es destruiran més fàcilment, però també alertava que els llocs de treball de qualificació mitjana també estan en risc. El mateix havia dit el Banc d’Amèrica Merrill Lynch, que assenyalava que no només serien els empleats de fàbriques o camps, sinó que els “treballadors de corbata” també patirien les conseqüències d’una implantació més gran dels robots.

Per això l’economista en cap del Banc d’Anglaterra alerta que els treballadors altament qualificats poden veure com els seus incentius salarials es disparen, cosa que encara eixamplaria més la bretxa entre ells i la resta, com ja passa si es comparen els 111.280 euros del sou anual d’un informàtic de Facebook amb el salari mitjà d’un treballador espanyol: 22.697 euros a l’any.

stats