Banca

El Sabadell manté la seva millora i triplica guanys

La reducció de provisions i la retallada de costos consoliden els resultats de l'entitat financera

2 min
El director financer, Leopoldo Alvear, i el conseller delegat, César González-Bueno.

Sant Cugat del VallèsA mesura que el 2020 va quedant enrere, el Banc Sabadell s'acostuma a una nova normalitat de retorn als guanys i a la confiança dels mercats. En els tres primers mesos de l'any, l'entitat catalana amb seu a Alacant ha guanyat 213 milions d'euros, xifra que triplica els 73 milions d'ara fa un any. La progressiva millora de l'economia respecte al 2021, quan el covid i els desabastiments estaven encara molt presents, ha comportat també una millora dels principals eixos de negoci (els recursos dels clients van créixer un 5,2%) i una reducció de provisions (apunts negatius al compte de resultats per poder fer front a impactes negatius previstos). Aquest apartat va caure fortament: va passar dels 354 milions del primer trimestre de l'any passat a només 227 aquest 2022.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Altres dades que confirmen el moment dolç de l'entitat que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno cal trobar-les en els actius problemàtics, que es van reduir fins a un 2,1%. El nivell de solvència de capital del banc també ha crescut fins al 12,4% i la rendibilitat sobre actius tangibles (ROTE) va millorar fins al 6,5%. Aquesta millora general d'un banc que el 2020 va estar a punt de ser venut al BBVA té una altra explicació i és l'abrupta caiguda de plantilla de l'entitat: ara fa un any tenia 21.452 treballadors i ara en té 18.985, és a dir, 2.467 menys, l'11% del total d'ara fa un any. Aquesta mesura ha comportat un estalvi de 110 milions d'euros.

Els mercats van rebre amb relativa satisfacció els resultats del banc, que a mitja sessió pujava un 0,9% i acumula aquest 2022 una millora del preu de l'acció del 26%, cosa que en fa el cinquè valor de l'Íbex-35 que més puja.

Optimisme malgrat la inflació

González-Bueno ha volgut destacar que la qualitat dels actius del banc es manté estable malgrat les males notícies macroeconòmiques, com ara la guerra a Ucraïna i l'increment de la inflació. "No tenim especials motius de preocupació", ha afirmat el conseller delegat de l'entitat. En la mateixa línia, el director financer de l'entitat, Leopoldo Alvear, s'ha mostrat optimista respecte al que arribarà en els pròxims mesos. "Estem pendents dels venciments dels préstecs ICO del segon trimestre, però l'evolució de les empreses és raonablement positiva", ha dit. També ha volgut treure importància a la rebaixa de previsions de creixement econòmic arran de la guerra: "Són entre cometes males notícies, però parlem d'un avenç de l'economia del 4,5% del PIB".

González-Bueno també ha volgut tancar la porta a qualsevol possibilitat d'adquirir altres bancs: "A l'horitzó del banc no hi veiem res i més enllà de l'horitzó del pla encara no estem mirant". I ho ha certificat amb encara més claredat: "Ens va bé perquè estem absolutament centrats en el perímetre actual del banc".

Els màxims executius del banc també han parlat de l'expectativa d'un increment de tipus, una situació llargament esperada per la banca i que podria arribar a partir d'aquest estiu. "L'impacte serà positiu per al banc, però aquest 2022 serà reduït", ha dit Alvear.

stats