Economia 18/03/2021

El Sabadell obre una etapa amb el nomenament de González-Bueno

El banc català reordena la seva cúpula amb el financer madrileny com a primer executiu

2 min
Josep Oliu, president del Banc Sabadell, i César González-Bueno, conseller delegat de l'entitat.

BarcelonaEl Banc Sabadell no anunciava un canvi a la seva cúpula des d'abans de l'anterior crisi, el 2007, quan Jaume Guardiola va substituir Joan Maria Nin com a conseller delegat de l'entitat. Aquesta dinàmica ha canviat aquest dijous amb l'oficialització del nou organigrama, en què el financer madrileny César González-Bueno assumeix el liderat del banc que presideix Josep Oliu.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

González-Bueno (Madrid, 1960) serà el primer executiu de l'entitat, perquè està previst que Oliu abandoni el rol executiu. Aquest canvi històric deixa el banc català amb seu a Alacant en mans de González-Bueno, que va ser conseller delegat d'ING a Espanya entre el 2017 i el 2019 i també va ser el primer executiu de Novagalicia, actualment Abanca.

El moviment arriba després d'un trimestre convuls a l'entitat catalana. Després d'anys de caiguda del preu de l'acció en borsa (molt perjudicada pels problemes a la filial britànica, TSB, i empitjorats pel Brexit i la situació de tipus a zero), el Sabadell va veure com els seus títols tocaven fons a finals d'octubre del 2020, quan es van situar a l'insòlit preu de 25 cèntims.

Per superar la situació, el BBVA i el Sabadell van explorar la seva fusió en unes negociacions que van estar marcades per la desconfiança i per la diferència de criteris respecte al que valia el banc català. Una diferència de 300 milions d'euros va impedir que el banc català fos absorbit per la segona entitat d'Espanya i la negociació es va trencar a finals de novembre.

Des d'aleshores, el banc català ha promès prosseguir amb els seus plans de retallar la plantilla i ja ha parlat obertament de la venda de TSB. Això, sumat a la promesa d'un nou pla estratègic que s'ha de conèixer en els pròxims mesos i l'arribada de González-Bueno, ha donat un respir a l'entitat a la borsa. Aquest dijous, els seus títols fregaven els 50 cèntims.

Nova cúpula

La formalització de l'ascens del nou conseller delegat arriba acompanyada d'una nova cúpula. María José García Beato seguirà com a secretària general, amb Marc Prat com a responsable del gabinet del CEO i planificació estratègica. Gabriel Martínez seguirà al capdavant de l'àrea de comunicació.

L'àrea financera estarà en mans de l'altra gran novetat de l'organigrama, Leopoldo Alvear, procedent de Bankia. Al departament de riscos seguirà Xavier Comerma; Carlos Ventura també es manté com a directiu responsable de banca d'empreses i xarxa; el veterà Miquel Montes estarà al capdavant d'organització i recursos; José Nieto portarà l'àrea de banca corporativa; Marc Armengol s'estrenarà com a responsable d'operacions i tecnologia; Debbie Crosbie seguirà com a màxima responsable de TSB, i Francisco Lira serà el responsable de la filial mexicana del grup. El mateix González-Bueno, en funcions, estarà al capdavant de la banca de particulars en un organigrama en què també hi ha David Vegara com a responsable de regulació i control de riscos i Núria Lázaro a auditoria interna.

D'aquesta manera, el Banc Sabadell tanca l'etapa de Jaume Guardiola com a número dos de l'entitat. El financer barceloní va optar a finals del 2020 per anunciar el seu adeu després de 14 anys.

stats