Economia 01/03/2016

Seat comença a cridar a revisió vehicles afectats pel 'dieselgate' a Espanya

L'escàndol passa factura a les vendes, que cauen un 16% fins al febrer, mentre la marca confia en el totterreny urbà per remuntar la segona meitat de l'any

Elena Freixa
2 min
NOU SUV GINEBRA SEAT

Enviada especial GinebraSeat comença la revisió dels vehicles afectats pel 'dieselgate' a Espanya. Les primeres unitats que es cridaran a la revisió, que és de caràcter voluntari, per desactivar el dispositiu fraudulent instal·lat al motor dièsel seran els més de 5.000 vehicles Seat Exeo que estan afectats, segons ha explicat el director de Seat España, Mikel Palomera.

A partir d'aquest mes de març i de manera progressiva s'aniran avisant els propietaris dels 220.000 cotxes de Seat afectats a tot l'Estat per l'escàndol d'emissions que concerneix el grup Volkswagen arreu del món.

Aquests 220.000 vehicles pendents de revisió al mercat interior són només una part petita dels més de 700.000 que va distribuir amb el motor trucat a tot el món.

A diferència del que passa a Alemanya, la revisió per als afectats a Espanya té caràcter voluntari, però Palomera ha confiat que els conductors aniran al taller perquè no se sap si en el futur aquesta voluntarietat pot canviar.

Ha insistit que no hi ha cap pèrdua de rendiment ni cap aspecte que perjudiqui el vehicle un cop se li desactivi el dispositiu trampós del motor que amagava emissions.

Sotrac de vendes

El responsable del mercat espanyol de Seat ha reconegut que l'escàndol dels dièsel ha tingut "implicacions en la xarxa i les vendes i també en la reputació" de la marca. La caiguda de vendes de Seat des que ha començat any –un 16%, sumant gener i febrer– és una mostra d'aquest sotrac que, segons Palomera, "està en vies de resoldre's".

La marca també troba a faltar les unitats de l'Altea que ja no es ven mentre espera amb candeletes que arribi al mercat el primer totterreny urbà (SUV), que justament es presenta per primer cop al Saló de Ginebra aquest dimarts. El nou Ateca es llançarà el proper estiu i Seat confia a treure'n profit tant en vendes com en marges, ha explicat el president de la marca, Luca de Meo.

El preu de sortida del nou Seat Ateca estarà per sota dels 20.000 euros i, amb les ajudes del PIVE, si continués, sortiria per uns 18.000.

El nou model es fabricarà a la planta de Skoda de la República Txeca. Aquesta marca també prepara el llançament d'un SUV sobre la mateixa plataforma que l'Ateca, però de cara al 2017 per no rivalitzar amb el llançament de l'Ateca aquest any.

stats