Publicitat
Publicitat

El sector alimentari considera inconstitucional l'impost català del sucre

Defensa que es tracta d'una mesura "discriminatòria que tan sols té una finalitat recaptatòria"

El diferents representants del sector agroalimentari han demanat aquest dilluns al govern de Mariano Rajoy que presenti un recurs al Tribunal Constitucional contra l'impost català de begudes ensucrades. Ho han anunciat en una roda de premsa, on han presentat un un estudi d'inconstitucionalitat sobre la mesura. L'impost, que va entrar en vigor l'1 de maig, preveu recaptar més de 40 milions d'euros anuals.

Des del sector apunten que la llei és una mesura "discriminatòria que només respon a finalitats recaptatòries". Entre els diferents representants hi havia la Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB). El seu president, Mauricio García de Quevedo, ha dit que l'impost "vulnera la lliure circulació de mercaderies, de mercat, el principi d'igualtat i la no-discriminació".

Contraatac fiscal a les begudes ensucrades

Des del mateix sector també han apuntat que "la fiscalitat no és l'estratègia adequada per canviar els hàbits de vida d'una societat moderna com la nostra" i han qualificat la mesura de " barbaritat".

Ara, el govern d'Espanya disposa de tres mesos des de la publicació de la llei (es va publicar el 30 de març). Així doncs, té fins a l'últim dia del mes de juny per presentar el recurs, cosa que s'ha de decidir en el Consell de Ministres. No obstant això, Rajoy podria allargar aquest termini fins als nou mesos si convoqués una comissió bilateral amb Catalunya.

L'impost espanyol, als llimbs

Al mes de novembre, el ministre d'Hisenda,  Cristóbal Montoro, va anunciar que crearia un impost sobre les mesures ensucrades per deixar la Generalitat sense. De moment el govern espanyol té descartada la seva aplicació després que el sector de la remolatxa sucrera acabés fent pressionant l'executiu. 

Tot i això, el sector s'ha mostrat prudent davant la possibilitat que el govern espanyol "no" posarà en marxa l'impost. De moment, les organitzacions presents a la reunió confien una ràpida resolució del conflicte i no descarten recórrer als tribunals europeus si no tenen èxit a la primera fase.

Més continguts de