El sector càrnic manté els tripijocs en la contractació

Els treballadors denuncien que la regularització encara no és real

“S’estan fent moviments certament estranys, tant amb cooperatives d’aquí com de fora de Catalunya”, diu una font del sector càrnic. Els traspassos de treballadors dubtosos d’una empresa a una altra s’han accentuat al sector càrnic català les últimes setmanes per la pressió de la Inspecció de Treball sobre les condicions dels treballadors de l’escorxador osonenc Le Porc Gourmet, propietat del Grupo Jorge.

La setmana passada, tal com va avançar l’ARA, Treball va obligar la cooperativa Clavial a regularitzar -i passar al règim general- mig miler d’empleats que fins ara treballaven en qualitat d’autònoms, un canvi que l’assemblea de treballadors d’aquesta cooperativa ja havia avalat al desembre i va tornar a reafirmar aquest mes d’abril.

Aquesta determinació tant de la Inspecció com dels mateixos treballadors, però, va fer que el Grupo Jorge (propietari de l’escorxador on Clavial donava servei) tallés les relacions laborals amb la cooperativa, fet que la mateixa empresa va explicar en un comunicat, un moviment que, sumat a la regularització, va deixar en suspens el futur laboral d’aquests 500 treballadors.

Paradoxalment, i segons explica el Grupo Jorge, l’activitat de l’escorxador no s’ha aturat. L’advocat de la companyia, Francesc Sánchez, explica que, davant la falta d’acord amb Clavial, el grup va decidir continuar operant amb una altra cooperativa. “Vam preguntar a la Inspecció quina equivalència podíem fer per solucionar la situació i arribar a un pacte amb Clavial; la vam presentar, però l’única sortida ha sigut el canvi al règim general”, afegeix.

Increment sobtat dels costos

Segons la companyia, el pas de treballadors de la cooperativa al règim general suposava un encariment excessiu en els seus costos de producció. Per a l’advocat dels treballadors, Toni Iborra, aquesta posició del Grupo Jorge va fer que “molts d’aquests treballadors es veiessin forçats a canviar de cooperativa” i renunciessin als drets i la protecció que els ofereix el règim general per no quedar-se sense feina.

“És difícil establir xifres, però molts van acceptar el canvi de cooperativa, i els que s’hi van negar, una vuitantena, ara estan sense feina i sense cap ingrés”, explica Iborra. També afegeix que “s’han donat d’alta al règim general, però els únics que treballen són els que ho fan com a autònoms des d’una altra cooperativa”, una possibilitat tècnicament legal.

El grup manté que la proposta que van presentar a Clavial (i que ara apliquen amb la cooperativa Oficicat i la resta d’empreses subcontractades) representa un increment d’entre 7 i 8 milions anuals en costos per al grup càrnic a Catalunya, perquè millora les retribucions mínimes, que s’igualen a les que diu el conveni, millora la cobertura per malaltia, accident i hospitalització, i també dona accés a les prestacions d’atur i les baixes en cas de lesió, incapacitat o la cobertura per defunció. Alhora, no estar dins el règim general permet al grup càrnic la flexibilitat que assegura que necessita.

Per a Iborra, però, la proposta del Grupo Jorge no suposa una equiparació real perquè no cobreix “correctament” les baixes, l’atur ni la jubilació. “Només intenten imposar aquesta equivalència per eludir el règim general”, assegura Iborra. L’advocat manté que els treballadors esperen que la Inspecció acabi les investigacions i determini “si tots els treballadors haurien de ser empleats de l’escorxador, i no de la cooperativa, i, per tant, els que no han acceptat el canvi de cooperativa haurien de ser readmesos”. Treball va seguir recopilant dades en un nou escorcoll dijous passat.

La resta del sector, de moment, manté silenci a l’expectativa de com es resolgui aquest cas. Fonts del sector asseguren que els tripijocs entre els grups càrnics i les falses cooperatives estan molt estesos. La resolució de Treball pot acabar afectant amb sancions milionàries diversos grups alimentaris.