Economia 20/10/2015

El sector químic torna als nivells d'ocupació d'abans de la crisi

Espera augmentar les vendes el 3,5% aquest any i accelerar fins al 3,7% el 2016

Xavier Grau
4 min
El sector químic de Tarragona busca atreure noves inversions industrials donant facilitats de terrenys, serveis, centres d’investigació i personal amb formació.

BarcelonaEl sector químic és dels que ha sabut aguantar millor la crisi a l'Estat, i les perspectives de creixement continuen a l'alça tant per al 2015 com per al 2016, segons les previsions que ha publicat aquest dimarts la patronal estatal Feique. La previsió de la patronal és tancar el 2015 amb una facturació global de 58.360 milions d'euros, fet que suposa un 3,5% més que l'any passat, i millorar encara més el 2016 amb un creixement del 3,7%, per arribar als 60.540 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La crisi va impactar en aquest sector –el 25% del qual es troba a Catalunya– especialment l'any 2009, quan la facturació va caure a menys de 48.000 milions d'euros, però després va tornar a agafar el camí del creixement. Entre el 2008 –any d'inici de la crisi– i el 2016 el sector haurà crescut el 21,7% en vendes.

La química, amb la crisi va aconseguir convertir-se en el segon sector industrial de l'Estat, i genera el 12,4% del PIB industrial, només superat pel sector de l'alimentació.

Xifra de negoci i exportacions

fac

La millora que ha experimentat el sector químic té una part important dels fonaments en el sector exterior. Les exportacions han crescut exponencialment des de l'any 2009. Per al 2015 s'espera un augment de les vendes a l'exterior del 3%, fins arribar gairebé als 33.000 milions d'euros, i encara milloraran més el 2016, el 3,5% per arribar a 34.070 milions, segons les previsions de Feique. Des de l'any 2007 les exportacions del sector han augmentat el 48,9%.

ex

Els principals mercats del sector químic espanyol són Alemanya, França, Itàlia i Portugal, i a tots s'està guanyant quota de mercat, especialment a Alemanya. Fora d'Europa, els dos mercats principals de la química de l'Estat són els Estats Units i la Xina.

No obstant això, aquestes vendes a l'exterior, que demostren competitivitat del sector químic espanyol, la patronal considera que amb la crisi ha hagut d'ajustar molt els marges per la pressió a la baixa dels preus.

El president de Feique, Anton Valero, va exposar recentment a Barcelona algunes mesures que podrien millorar la competitivitat de la indústria química estatal. Un dels aspectes més importants és el preu de l'energia. Feique ha advocat sempre pel 'shale gas' –el 'fracking'– com a mesura per abaratir els costos energètics i, alhora, una de les principals matèries primeres per al sector, ja que pot ser la base per obtenir etilè.

En aquest sentit, Valero destaca que a Tarragona es podria tenir "el clúster químic més competitiu d'Europa" amb uns preus més competitius de l'energia i amb altres mesures com, per exemple, separar l'età del metà del gas natural liquat abans d'introduir-lo a la xarxa. En aquest sentit, el president de la patronal destaca que, a més d'una energia a meitat de preu als Estats Units, el preu de l'etilè en aquell país és tres cops més barat que a Europa, fet que resta competitivitat a la química del Vell Continent.

8% d'augment de llocs de feina

La importància del sector químic no és només pel seu volum de facturació, sinó també per l'ocupació que crea. No és un sector industrial dels més intensius en recursos humans, però els llocs de feina són d'alta qualificació. Els darrers anys l'ocupació directa en el sector havia anat disminuint per la pressió a la baixa dels marges, però el 2013 es va començar a recuperar i Feique espera tancar el 2015 amb quasi 190.000 llocs de feina directes en la indústria química, amb un creixement del 8,6%, i continuar creant ocupació el 2016 per superar els 195.000 llocs de feina directes amb un augment del 3%.

oc

A aquests llocs de feina directes s'han de sumar els indirectes, que segons la patronal pugen a 400.000, principalment d'empreses de serveis especialitzades –enginyeria, innovació, tecnologia, consultoria i logística–. A més, la patronal destaca que els llocs de treball del sector químic són qualificats, i el 95% dels contractes són indefinits, per sobre de la mitjana del sector industrial, que se situa en el 85%.

La patronal Feique ha elaborat també un document de 33 punts amb propostes concretes que presentarà als partits que concorreran a les properes eleccions generals. Són mesures que pretenen promoure els sectors industrials estratègics i sostenibles i que generen ocupació estable i d'alta qualificació. Aquestes mesures van en la línia que demana Europa d'incrementar el pes de la indústria en el PIB fins al 20%.

Per al president de Feique, Anton Valero, les expectatives fins al 2030 són que "el sector químic sigui la indústria manufacturera que tingui el creixement global més important", amb un creixement anual del 4,5%. Perquè el sector químic estatal pugui sumar-se a aquest creixement, el president de Feique demana "una política industrial efectiva" en aspectes com la política energètica, les infraestructures de transport o el marc normatiu. "Nosaltres hem de responsabilitzar-nos d'innovar, exportar i ser eficients, però els governs han d'establir les condicions de competitivitat atractives". La patronal també demana marcs administratius i jurídics estables, ja que el retorn de les inversions en aquest sector té terminis superiors a 20 anys.

stats