Economia 29/01/2013

Acord entre els sindicats i Nissan per fabricar el nou cotxe a Barcelona

El pacte inclou un blindatge per a la plantilla actual i assegura la creació d'un miler de llocs de treball a partir del 2015 a la fàbrica de la Zona Franca

Elena Freixa
2 min
La línia de producció dels totterrenys Nissan Pathfinder i Navara a la Zona Franca.

BarcelonaEls sindicats i la direcció de Nissan han arribat a un acord perquè el nou cotxe de la multinacional es fabriqui a Barcelona. Amb el pacte damunt la taula -s'hi han afegit alguns detalls a proposta de CCOO i la UGT-, la fàbrica catalana podrà produir un nou vehicle que garanteix llocs de treball i que en pot crear un miler de nous a partir del 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Han calgut sis mesos de negociació, de desacords amb l'empresa i divisió sindical per arribar a un pacte que s'escenificarà a les 15.30 hores d'aquest dimarts en un acte amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que ha actuat de mediador per reconduir les converses els darrers dies, mentre Nissan assegurava que l'oportunitat d'atreure el cotxe s'havia esvaït.

Els sindicats ahir van proposar alguns retocs al text que volia l'empresa i que Sigen-Usoc (primer sindicat al comitè) va rubricar la setmana passada. Entre les noves clàusules que s'han afegit com a annex hi ha una mena de blindatge als actuals empleats perquè no puguin ser acomiadats per ser substituïts pels nous que, d'acord amb aquest pacte, cobraran un 20% menys que els actuals.

La tan discutida doble escala salarial, una de les principals exigències de Nissan, ha tirat endavant amb alguns matisos. Els treballadors nous entraran cobrant 19.900 euros a la fàbrica, un 61,5% del sou actual, i en cinc anys augmentaran fins al 80%. Per compensar aquesta diferència de sou, l'empresa oferirà formació en jornada laboral de manera que facin menys hores de feina efectiva que els treballadors més veterans.

Els sindicats confien que amb l'acord sigui qüestió de dies que la direcció de Nissan al Japó faci oficial que el nou turisme es fabricarà a Barcelona, ja que assumeixen que la direcció europea ja ha donat el vistiplau autoritzant els responsables de Barcelona a rubricar el pacte.

stats