Aerolínies
Economia 13/06/2022

Els sindicats de Ryanair a Espanya convoquen sis dies de vaga en la primera operació sortida d'estiu

USO i Sitcpla criden la plantilla de tripulants de cabina a aturar-se els dies 24, 25, 26 i 30 de juny i l'1 i 2 de juliol

2 min
Un avió de Ryanair a l'aeroport de Girona

BarcelonaL'estiu del 2022 està marcat al calendari del sector turístic com el primer que ha de recuperar els nivells d'activitat prepandèmia. Amb aquesta represa, però, també perviuen els conflictes laborals que persegueixen des de fa anys companyies de la indústria com Ryanair. Els sindicats dels tripulants de cabina (TCP) Sitcpla i USO han convocat aquest dimecres sis jornades de vaga a la companyia de baix cost irlandesa, just en el primer tram de l'operació sortida d'estiu. Concretament, les organitzacions han fet una crida als treballadors a aturar-se durant els dies 24, 25, 26 i 30 de juny i l'1 i 2 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Els tripulants de Ryanair continuem sent treballadors de tercera, els nostres drets segueixen sense respectar-se", ha reivindicat Lídia Arasanz, secretària general de la secció sindical d'USO a l'aerolínia. Des del sindicat critiquen que la direcció de l'empresa "ha forçat aquesta vaga" i reclamen que cal tornar a la mobilització perquè "la realitat de la nostra situació es conegui". Tots dos sindicats fa anys que es barallen amb Ryanair als tribunals per aconseguir "unes condicions de treball dignes" per a la plantilla i que intenten negociar un conveni propi. "Ryanair és l'única companyia internacional del nostre país sense conveni col·lectiu", explica Arasanz.

Acord amb CCOO

Precisament, l'objectiu d'aquesta nova vaga és aconseguir que la low cost reprengui les negociacions del primer conveni col·lectiu per als tripulants de cabina a Espanya, que es negociava des de fa vuit mesos amb Sitcpla i USO. A aquestes organitzacions els va sorprendre que mentre aquestes converses seguien sobre la taula, Ryanair signés (i anunciés a tort i a dret) un acord històric amb CCOO, "sindicat sense implantació entre el personal de vol de la companyia", per millorar les condicions dels tripulants.

En aquest sentit, denuncien que Ryanair ha deixat de negociar amb ells justament quan s'havien anunciat possibles mobilitzacions en diversos països europeus de cara a la campanya d'estiu. De fet, asseguren que alguns dels punts que s'han inclòs a l'acord amb CCOO, com l'augment salarial de 1.000 euros per al 2022 i de 800 per al 2023, ja s'havien aconseguit per la via dels tribunals. Tant USO com Sitcpla coincideixen a dir que la companyia aèria de baix cost ha buscat "anul·lar-los com a sindicats davant la negativa a signar les condicions precàries ofertes". "Ara Ryanair ens intenta esborrar amb un acord que només s'aplica si estàs afiliat a CCOO", denuncien. 

stats