Publicitat
Publicitat

Els sous en les grans empreses van caure el 0,6% a l'octubre

Per contra augmenten l'ocupació i les vendes

La retribució mitjana bruta en les grans empreses que operen a l'Estat -les que facturen més de sis milions d'euros- va caure un 0,6% interanual el passat mes d'octubre, fins als 1.970 euros, el major descens en el mig any de retrocessos que ja encadena, segons l'estadística de vendes, ocupació i salaris a les grans empreses elaborada per l'Agència Tributària.

Per contra, l'ocupació va continuar incrementant-se i augmentar, per novè mes consecutiu, un 1,9% interanual, quatre dècimes més que al mes anterior, de manera que les plantilles totals de les grans empreses es van situar en 4.481.473 treballadors.

Per sectors, el salari mitjà va baixar en taxa interanual en la construcció (-2,6%), serveis a empreses (-2,2%) i transport i comunicacions (-1,1%), mentre que indústria sense energia i aigua (+0,9%) i el comerç i l'hostaleria (+0,6) van registrar els majors increments.

En termes bruts, els treballadors de la indústria amb energia i aigua són els que més retribucions mitjanes van obtenir, amb 3.663 euros, seguits de la indústria sense energia i aigua (2.446 euros), la construcció (2.124 euros) i els serveis (1.805 euros).

D'altra banda, l'ocupació a les grans empreses va augmentar en els sectors de serveis (+2,6%) i la indústria sense energia i aigua (+0,6%), mentre que va descendir en la indústria amb energia i aigua (-3,4%) i en la construcció (-1,1%). El major nombre d'empleats en grans empreses es va seguir registrant en el sector serveis (3.371.261 treballadors), per davant de la indústria sense energia i aigua (822.720), la construcció (195.473) i la indústria amb energia i aigua (82.310).

Vendes

Les vendes de les grans empreses van augmentar un 2,7% interanual a l'octubre, un cop corregit l'efecte calendari, per sobre de l'avanç del 2,2% del mes anterior. L'increment de les vendes de les grans empreses es va veure motivat pel repunt de les importacions, que van créixer un 11,8%, i de les vendes interiors, que van pujar un 2,2%.


Finalment, les exportacions van accelerar el seu creixement interanual en tres dècimes, fins al 4,7%. El repunt anual de les exportacions va ser resultat, principalment, de l'augment de les vendes a tercers (+6,4%), ja que les realitzades a la UE van pujar un 3,2%.

Més continguts de