Innovació

Les 'start-ups' catalanes aixequen més de 1.400 M€ el 2021

El sector bat el rècord d'inversió després d'un 2020 fluix marcat per la pandèmia

2 min
El Tech Barcelona, bressol de moltes start-ups catalanes.

BarcelonaLes start-ups amb seu a Catalunya van assolir el 2021 el seu rècord de finançament. Després de dos anys amb reduccions respecte al 2018, l'any passat el sector va captar 1.479 milions d'euros d'inversions, segons dades publicades aquest dilluns per Acció –l'agència de foment de la competitivitat de la Generalitat– agafant com a base les xifres publicades a la plataforma internacional Dealroom.

Així doncs, Barcelona –que agrupa el gruix de start-ups del país– se situa com el quart pol d'emprenedoria més actiu de la Unió Europea pel que fa a nombre de rondes de finançament, amb 207, només superada per París, Berlín i Estocolm. Ara bé, si s'analitza el total de fons obtinguts, Barcelona cau fins a la sisena posició. Així mateix, cal tenir en compte que un dels principals hubs de start-ups d'Europa, la ciutat de Londres, queda fora del rànquing perquè el Regne Unit no forma part de la UE.

Els 1.479 milions aixecats per les start-ups locals representen una millora molt notable respecte a les dades dels anys anteriors, sobretot el 2020, quan la pandèmia va deixar la inversió en 427 milions. El 2019 havia sigut de 784 milions d'euros i el 2018 mantenia fins ara el rècord, amb 897 milions. Per tant, el volum de finançament del 2021 va superar en un 65% la xifra màxima de tres anys enrere i en un 246% la de l'any abans. "Aquests resultats posen de manifest la robustesa de l’ecosistema de start-ups a Catalunya, que s’ha més que recuperat després del xoc inicial provocat per la pandèmia", ha declarat en un comunicat Natàlia Mas, directora general d'Indústria del Govern i consellera delegada d'Acció.

Rondes més grans

Dels 1.479 milions d'euros, un 51% corresponen a rondes de finançament superiors als 88 milions d'euros (100 milions de dòlars nord-americans), una dada que, segons Acció, demostra "la maduresa" de l'ecosistema de start-ups català. En aquest sentit, l'agència de competitivitat destaca que Barcelona és la quarta ciutat de la UE amb més scale-ups –companyies que han aixecat més d'un milió de dòlars–, amb 310 empreses, i la setena en nombre de futurs unicorns –start-ups valorades entre els 250 i els 1.000 milions de dòlars–, amb quinze.

Pel que fa a les rondes inferiors als 88 milions, és a dir, per a empreses més petites, han sumat de forma agregada 724 milions, que també és la xifra més alta que s'ha registrat fins ara. Les dades facilitades per Acció no tenen en compte sortides a borsa, com per exemple la de Wallbox, ni adquisicions, com la recent compra de Glovo per part de l'alemanya Delivery Hero.

stats