Mobilitat
Economia 04/10/2021

Wallbox comença a cotitzar aquest dilluns a Wall Street valorada en 1.470 milions de dòlars

L'empresa entra al parquet de Nova York a través d'una SPAC

3 min
Els fundadors de Wallbox, Eduard Castañeda i Enric Asunción, fan sonar la campana de tancament de sessió a Wall Street, aquest dilluns.

BarcelonaEl fabricant de carregadors per a vehicles elèctrics Wallbox comença aquest dilluns a cotitzar a la borsa de Nova York. L'empresa catalana ha estat valorada en 1.470 milions de dòlars (uns 1.264 milions d'euros) i, com ja va anunciar al juny, fa el salt al parquet nord-americà a través de la SPAC Kensington Capital Acquisition.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les accions de la companyia ha començarat a cotitzar aquest dilluns a les 16.00 hores (les 8.00 del matí a Nova York), amb l'obertura de sessió a Wall Street amb un preu inicial de 9,09 dòlars per títol i ha tancat la jornada a 8,60 dòlars. D'aquesta manera, Kensington deixa d'existir i les seves accions passen a ser de Wallbox.

Amb la sortida a borsa, la companyia ha obtingut fins a 250 milions de dòlars nous que destinarà a mantenir l'ampliació del negoci en nous mercats i a elaborar nous productes. La xifra és inferior als 330 milions de dòlars previstos inicialment, però des de la companyia s'assegura que és habitual quan hi ha una operació d'aquestes característiques, perquè alguns dels inversors originals de la SPAC opten per retirar-se'n.

Una SPAC és una empresa buida que cotitza a borsa i que té com a objectiu comprar una altra companyia consolidada que vulgui entrar al mercat de valors. És a dir, funciona com un vehicle d'inversió, semblant als fons d'inversió: la SPAC és una societat amb uns accionistes originals que hi han invertit un capital. Un cop la SPAC adquireix una nova empresa, desapareix, i els seus accionistes tenen dues opcions: o abandonen l'operació i recuperen els diners o esdevenen accionistes de la companyia comprada.

D'aquesta manera, com que una SPAC ja cotitza a borsa des de la creació, resulta una eina molt ràpida per entrar als parquets per a empreses que, com Wallbox, tenen un creixement ràpid i necessiten obtenir en poc temps els fons addicionals que comporta una sortida a borsa.

Segons l'acord de Wallbox i els inversors de Kensington, el 86% dels títols de l'empresa es mantindran sota el control dels accionistes de Wallbox –que es comprometen a no vendre la seva part durant un any–, el principal dels quals és l'energètica espanyola Iberdrola. Els inversors originals de Kensington controlaran entre un 2% i un 3% de la companyia, aproximadament un 9% serà per a la resta d'accionistes de Kensington i un 6% per a nous inversors captats per la mateixa SPAC un cop es va fer pública la compra de Wallbox.

Divendres, Kensington va tancar la sessió a Wall Street a un preu de 8,56 dòlars per títol, menys d'un dòlar per sota de la cotització de Wallbox aquest dilluns. Els seus accionistes són diversos fons nord-americans que van crear la societat amb l'objectiu de fer sortir a borsa una empresa del sector de l'automoció.

Una empresa en creixement

Wallbox va multiplicar per quatre la facturació en el primer semestre d'aquest any, fins als 32 milions de dòlars. La xifra resulta molt baixa tenint en compte que la firma és un unicorn, és a dir, que està valorada en més de mil milions de dòlars, cosa que s'explica tant pel ràpid creixement de l'empresa, fundada el 2016, com pel potencial per mantenir una línia de negoci ascendent en un mercat, el del cotxe elèctric, en ràpida expansió a tot el món.

En aquest sentit, la injecció de capital que suposarà la sortida a borsa servirà per mantenir les inversions en noves plantes. A més de les que ja té a Sant Andreu de la Barca i a la Xina, l'empresa està construint noves factories a la Zona Franca de Barcelona i a la ciutat d'Arlington, a l'estat nord-americà de Texas. A més, té previst contractar més de 550 treballadors fins al 2022.

stats