Economia 20/03/2013

La llum s'abaixa per primera vegada: un 6,7% a l'abril

L'abaratiment beneficia uns 17 milions de llars i pimes que estan acollides a la tarifa d'últim recurs (TUR), amb potències contractades iguals o inferiors als 10 quilowatts

Ara / Efe
2 min

BarcelonaLa tarifa d'últim recurs (TUR) d'electricitat, a la qual estan acollits la majoria de consumidors domèstics –17 milions de llars i pimes–, s'abaratirà al voltant d'un 6,7% a partir de l'1 d'abril, la primera baixada des que va entrar en vigor el sistema el juliol del 2009.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cost de l'energia suposa al voltant de la meitat de la TUR, mentre que l'altra meitat correspon als peatges d'accés, amb els quals es paguen costos regulats com el transport, la distribució, les ajudes al carbó o les primes a les renovables.

Fonts del sector han confirmat a EFE que el cost de l'energia ha caigut un 15% a la subhasta Cesur celebrada avui, en què es compra i es ven l'electricitat per al subministrament a tarifa del segon trimestre de l'any. Aquest abaratiment repercutirà en una baixada de la tarifa del 6,7%, sempre que el govern espanyol, tal com havia avançat, mantingui congelats els "peatges", que suposen l'altra meitat de la tarifa.

Des del juliol del 2009, la TUR és l'única tarifa elèctrica que fixa el govern espanyol i hi tenen accés els usuaris amb potències contractades iguals o inferiors als 10 quilowatts. Al llarg del 2012, la TUR va pujar a l'abril (4%) i juliol (7%), mentre que a l'octubre va baixar el 2,4%, una rebaixa que va quedar anul·lada per l'increment de l'IVA al setembre (del 18 al 21%).

A més, a aquests conceptes cal sumar-hi les refacturacions derivades de la sentència del Tribunal Suprem, que va obligar a revisar a l'alça i amb caràcter retroactiu els consums des de l'octubre del 2011.

Al llarg de l'exercici, l'executiu ha impulsat tres canvis regulatoris per posar fi al dèficit de tarifa, un forat de 24.000 milions d'euros que es genera perquè els ingressos que s'obtenen per mitjà del rebut de la llum no són suficients per cobrir tots els costos.

stats