Economia 16/04/2018

Tarragona s’estalviarà 30 M€ pel nou IRPF

El canvi suposarà estalvis de 471 euros de mitjana als residents de la demarcació

P.s. / A.m.
3 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, en una intervenció al Congrés  dimecres  de la setmana passada.

BarcelonaLa rebaixa de l’IRPF que preveu la llei dels pressupostos del 2018 permetrà estalviar 436 euros de mitjana a més de 3,4 milions de treballadors i pensionistes que guanyin entre 12.000 i 18.000 euros a l’any. Els més beneficiats per aquesta mesura seran els ciutadans de la província de Tarragona, on la mitjana d’estalvi puja fins als 471 euros anuals. Les dades del ministeri apunten que més de 64.000 tarragonins se’n beneficiaran, amb la qual cosa l’estalvi conjunt superarà els 30 milions.

D’acord amb les dades facilitades pel ministeri d’Hisenda, l’estalvi mitjà també serà més alt per als contribuents de Càceres (468 euros anuals), Lleida (467 euros), Barcelona (463 euros) i Girona (462). D’altra banda, les mitjanes més baixes es registraran a la ciutat autònoma de Melilla (378 euros) i a les províncies de Las Palmas (407 euros), Valladolid (412 euros) i Guadalajara (416 euros).

Quan s’aprovi la llei pressupostària, la reducció pels rendiments del treball passarà dels 3.700 euros actuals als 5.565 euros anuals, fet que elevarà el llindar de tributació -és a dir, la quantitat bruta anual a partir de la qual s’ha de començar a pagar l’IRPF- de 12.000 a 14.000 euros anuals. D’aquesta manera, si els comptes s’acaben aprovant l’estalvi màxim anual en quota serà de 760 euros a partir de 14.000 euros de salari brut, i anirà decreixent linealment a partir d’aquesta xifra de salari. Hisenda creu que això també permetrà millorar la renda disponible del col·lectiu amb salaris bruts anuals inferiors a 18.000 euros.

Malgrat això, el ministeri d’Hisenda aclareix que l’impacte en les rendes d’aquest any serà inferior, ja que la rebaixa no es començarà a aplicar fins que els pressupostos s’aprovin d’una manera definitiva i només tindrà efecte a partir d’aquell moment.

Impacte per als pensionistes

Dels gairebé 3,5 milions de beneficiaris d’aquesta mesura, 970.963 seran pensionistes, per als quals l’estalvi mitjà anual serà de 406 euros. De fet, en el cas dels pensionistes els que més podran estalviar també seran els de Tarragona (457 euros anuals), seguits dels de Girona i Barcelona, amb 441 euros anuals de mitjana a cada demarcació. Les províncies on aquesta rebaixa es notarà de manera més limitada seran Albacete (347 euros), Jaén (363 euros) i Melilla (365 euros).

Aquestes millores estan supeditades a l’aprovació definitiva dels pressupostos. El PP i Ciutadans ja estan d’acord, però el PNB encara no hi ha transigit. Entre altres condicions, els nacionalistes bascos han imposat l’aixecament de l’article 155 que intervé l’autonomia de Catalunya. Ahir mateix, el diputat del PP al Congrés Leopoldo Barreda advertia que els ciutadans bascos hi tenen “molt a perdre” si no s’aproven els pressupostos, i manifestava que “no pot ser que l’interès general de la societat basca el marqui Puigdemont o el calendari d’investidura del Parlament”.

Linde avisa del dèficit

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, va obrir ahir al Congrés les compareixences per parlar sobre els pressupostos. Linde va aconsellar fer un “seguiment continuat” de la recaptació del 2018 per mirar de “reaccionar a temps” si hi ha una desviació significativa dels objectius de dèficit.

stats