Acord històric de les 'telecos' per desmuntar el domini de Google i Apple

Els principals teleoperadors s'alien en un nou marc tecnològic, Open Gateway, que permetrà als desenvolupadors obrir-se a un mercat més enllà d'Android i iOS

4 min
President de Telefónica i la GSMA, José María Álvarez-Pallete, al Mobile World Congress

Barcelona"Mereixem un ecosistema més equilibrat". Així ha iniciat la conferència inaugural del Mobile World Congress (MWC) el president de Telefónica i també president de la GSMA –la patronal mundial del sector–, José María Álvarez-Pallete. Una xerrada en la qual el directiu ha presentat una aliança històrica de les grans companyies de telecomunicacions, l'Open Gateway, mitjançant la qual s'obre un nou marc tecnològic comú que permetrà a les telecos obtenir ingressos addicionals per les seves xarxes 5G i als desenvolupadors d'aplicacions llançar productes per a un mercat global, amb un potencial de 3.800 milions de persones.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest nou marc serviria per fer, en part, la competència a Google i Apple, que són els que dominen el mercat de les aplicacions a través dels seus sistemes operatius. Fins ara els desenvolupadors estan pràcticament obligats a dissenyar aplicacions per a aquests dos gegants tecnològics, perquè és l'única manera de poder arribar als usuaris d'Android i iOS. De fet, Google i Apple controlen els sistemes operatius del 95% dels smartphones a escala mundial, i cobren als desenvolupadors el 30% dels pagaments que reben.

El fet és que aquest domini de Google i Apple provoca que per als desenvolupadors sigui clau que les seves aplicacions funcionin dins d'aquests sistemes operatius. En dominar el mercat, Android i iOS tenen barreres d'entrada importants per als desenvolupadors, cosa que el sistema Open Gateway vol rectificar, perquè permetrà a les telecos monetitzar la venda de les seves xarxes de 5G als desenvolupadors.

Aquesta aliança arriba després que la setmana passada la Comissió Europea plantegés –davant la pressió constant de les teleoperadores– si les grans plataformes com Amazon, Google o Netflix han de pagar part de la xarxa d'internet.

L'aliança Open Gateway

L'objectiu de l'aliança és, com ha assegurat Álvarez-Pallete a la conferència, portar "equilibri" a aquest ecosistema. Així, la iniciativa Open Gateway es llança inicialment amb especificacions per desenvolupar aplicacions a vuit serveis, anomenats API –programes que permeten activar funcions concretes a les xarxes de les telecos–. Les primeres vuit API de GSMA Open Gateway s'han publicat a Camara, el projecte de codi obert per donar accés a les capacitats de la xarxa de desenvolupadors engegat per la patronal juntament amb la Fundació Linux. Aquestes estan relacionades amb diversos usos de la targeta SIM i la qualitat de la xarxa. A més, la GSMA ha assegurat que s'aniran afegint més API durant aquest any.

Es tracta, doncs, de convertir les xarxes mòbils dels operadors, especialment les de 5G, en xarxes programables per tercers (desenvolupadors de tota mena d'aplicacions i serveis), que podran fer servir capacitats especials adquirint APIs determinades que s'estan desenvolupant de forma estàndard perquè siguin iguals a totes les telecos del món.

Crida a la col·laboració

"Les empreses de telecomunicacions han recorregut un llarg camí en el desenvolupament d'una plataforma global per connectar-ho tot i tothom", ha afirmat Álvarez-Pallete. I ara, federant APIs de xarxa obertes i aplicant el concepte de roaming d'interoperabilitat, els operadors mòbils i els serveis al núvol estaran més integrats per obrir noves oportunitats. "La col·laboració entre els operadors de telecomunicacions i els proveïdors del núvol és crucial en aquest nou ecosistema digital”, ha afegit el president de Telefónica.

Gentada al Mobile World Congress.

L'acord que ha presentat la GSMA inclou 21 de les principals operadores de telecomunicacions del món: América Móvil, AT&T, Axiata, Bharti Airtel, China Mobile, Deutsche Telekom, e& Group, KDDI, KT, Liberty Global, MTN, Orange, Singtel, Swisscom, STC, Telefónica, Telenor, Telstra, TIM, Verizon i Vodafone.

El Mobile més ètic

De fet, col·laboració ha estat una de les paraules més repetides aquest primer dia de congrés; no només a la conferència inaugural, sinó també en moltes altres xerrades i pels passadissos. Aquest MWC parla de telecomunicacions, velocitat i serveis –ja queda enrere aquell saló que es basava en els gadgets curiosos i els telèfons–, però també planteja un debat ètic sobre la intel·ligència artificial (IA), la tecnologia i les dades.

Així ho ha mencionat també el comissari europeu de mercat interior i serveis, Thierry Breton, durant la seva ponència: "Ens trobem en un moment crític per reflexionar sobre com aquesta revolució de la connectivitat afectarà el nostre planeta. La nostra regulació està preparada per al que ve?", es preguntava. I és un fet: la tecnologia avança molt ràpidament i cal fer-se preguntes prèvies per evolucionar. Segons Thierry, "cal col·laborar entre tots per anar cap a l'ecosistema que volem".

Ho ha apuntat també l'enginyer informàtic Josep Maria Ganyet durant una ponència de debat sobre la intel·ligència artificial: "Amb la IA, la nostra manera d'aprendre canviarà radicalment, però si ho fem bé pot ser una eina per aconseguir més justícia social i apropar-nos a la igualtat". Adrià Quintana, cofundador de FACTIC, apuntava que ara tenim "milers de milions de dades, i la IA pot ajudar a treure'n tot el potencial perquè siguin una gran eina per al medi ambient o per avançar en educació", ha explicat.

Carla Zaldúa, fundadora d'Accexible, és molt optimista respecte al futur que ve: "Al final som les persones qui programem, qui fem el diagnòstic. La màquina només és una eina. Penso que ens portarà a un món amb més transparència perquè podrem saber d'on prové la informació", ha apuntat. "Tenim moltes oportunitats amb la IA, però també molts riscos. Dependrà de quines mans ho maneguin", alertava. Al 4YFN, l'espai del MWC dedicat a les start-ups, la premissa que la tecnologia pot ajudar a fer un món millor és la que regeix l'ambient: l'aposta per millorar la salut, el clima i l'educació són la part troncal de les empreses emergents.

Amb tot, una part de la societat continua veient el Mobile i la tecnologia com una amenaça per al planeta. Així ho han deixat clar uns 25 activistes de Setem Catalunya, que s'han manifestat durant les primeres hores del congrés a les portes de la Fira de Gran Via. La concentració, en el marc del Mobile Social Congress, l'alternativa social a l'MWC, ha denunciat mitjançant una actuació "les morts no declarades, les agressions sexuals, la violència física i la pobresa" que pateixen els treballadors de fàbriques i mines d'aquest sector.

Performance de Setem contra el Mobile World Congress.
stats