Barcelona, seu permanent del Mobile per renovació automàtica a partir del 2030

L'augment de l'aportació de diner públic, fins a 8M€ anuals, clau en la negociació

Pol Casaponsa
2 min
Roda de premsa de la renovació del contracte del Mobile World Congress.

BarcelonaL’acord per allargar l’estada del Mobile World Congress a Barcelona fins, com a mínim, al 2030 ja està signat. El nou contracte estableix que, a partir d'aquell any, es renovarà de forma automàtica a no ser que alguna de les parts manifesti la seva intenció de donar per finalitzat l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això convertirà, per tant, la capital catalana en la seu permanent del congrés. Per fer possible l’acord, les administracions (Ajuntament, Generalitat i govern central) han hagut d’actualitzar les seves aportacions al MWCapital, que passaran dels 5 milions d’euros cadascuna als 8 milions. “No es pot entendre el Mobile sense Barcelona ni Barcelona sense el Mobile”, ha assegurat Mats Granryd, director general de la GSMA.

En la celebració de la renovació del congrés s’han explicat les principals condicions de l’acord. El contracte estableix diferents punts que ja es preveien abans (com el servei de seguretat, tenir places hoteleres a la seva disposició o que les administracions mirin per l'interès del Mobile), però n'afegeixen de noves. Amb l’actualització de l’acord s’estableix com a requisit l'ampliació ja prevista del recinte de la Gran Via de la Fira de Barcelona, que hauria d’estar acabada l'any 2026 i, per tant, les obres han de començar l'any que ve.

El director executiu de la patronal de les telecomunicacions GSMA, John Hoffman, ha explicat que durant l’última celebració del congrés es van superar les expectatives que tenien i es van generar 267 milions d’euros d'impacte econòmic i més de 7.100 llocs de treball directes i indirectes (sempre segons les seves pròpies estimacions). Hoffman també va recordar que, des del 2006 (any en què va començar a celebrar-se a Barcelona), el Mobile ha generat 5.400 milions d’euros i un total de 140.000 llocs de treball. “No només es tracta de mòbils i tecnologia, també va de millorar l’economia de la ciutat”.

“Per a Catalunya, els Jocs Olímpics del segle XXI són el Mobile World Congress”, ha celebrat el vicepresident i conseller de polítiques digitals, Jordi Puigneró, que ha remarcat la “visibilitat” que dona a Catalunya i els llocs de treball que genera cada any. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha expressat que Barcelona s’ha convertit en la “capital tecnològica europea” i ha assegurat que ara s’ha de treballar perquè “els ingressos que genera el Mobile arribin a tots els barris de la ciutat”. Per la seva banda, la ministra d’Economia, Nadia Calviño, ha dit que “aquest acord és fruit del treball i la col·laboració entre les administracions” i que el congrés “no només té el suport de Barcelona sinó de tot Espanya".

Sense trasllat

D’aquesta manera finalitzen les especulacions que planaven sobre un possible trasllat a un altre lloc. Hoffman ha explicat que hi havia “moltes ciutats interessades”. Tal com ja va avançar l’ARA, París i Dubai eren dues de les clares preferides per acabar emportant-se el congrés. Madrid, en canvi, mai va ser una possibilitat per la GSMA, que ha decidit que, de moment, el Mobile es queda a Barcelona.

stats