Tecnologia

El Mobile allarga el contracte i es quedarà a Barcelona fins al 2030

El congrés de telecomunicacions mantindrà l'esdeveniment a Catalunya almenys sis anys més

3 min
Entrada del Mobile World Congress al recinte de l'Hospitalet de Llobregat

BarcelonaLa junta de la GSMA, la patronal de les telecos que organitza el Mobile World Congress, ha confirmat aquest dilluns la decisió que el congrés es quedi a Barcelona fins al 2030. El compromís de l'esdeveniment era mantenir-se a la capital catalana almenys fins a l'any vinent, quan s'acabava el contracte vigent, però en els últims mesos l'entitat i les diferents administracions a nivell estatal, català i municipal (així com l'ens Fira de Barcelona) han estat negociant allargar aquest acord sis anys més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Estem emocionats d'anunciar que el Mobile World Congress continuarà a Barcelona fins al 2030", ha dit el director general de la GSMA, Mats Granryd, en un comunicat. El directiu ha remarcat que, després dels últims dos anys d'entrebancs per la pandèmia, la "fortalesa" de la seva relació amb els agents locals ha sigut un "element crític en la capacitat per recuperar l'esdeveniment". "De fet, Barcelona està tan entrellaçada amb l'experiència del Mobile que és difícil per a mi pensar en una cosa sense l'altra", ha afegit.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat que el Mobile es quedi a la ciutat fins al 2030 i ha apuntat que d'aquesta manera es consolida una relació d'"èxit". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que s'ha treballat amb molta discreció i que també s'han superat moments difícils gràcies a la "unitat" entre les administracions i la GSMA. En aquest sentit, ha assegurat que els vincles s'han fet més forts i que s'ha refermat la capitalitat de Barcelona com a ciutat de referència en l'àmbit tecnològic.

Al seu torn, el president de Fira, Pau Relat, també ha agraït a la GSMA que confirmi "la seva confiança en la col·laboració" i ha defensat que l'"emoció" que genera el congrés també s'estén a la ciutat a través de les activitats que organitza la Fundació Mobile World Capital, al patronat de la qual estan presents els tres nivells de l'administració. La cara més visible de la GSMA, el seu conseller delegat, John Hoffman, també ha insistit que "Barcelona és molt més que la ciutat on passa el Mobile" i ha assegurat que la cita de la indústria de les telecomunicacions s'ha esforçat per incloure tot l'ecosistema tecnològic de la ciutat.

Acord top secret

Les negociacions amb la GSMA per renovar el contracte del Mobile van començar fa uns mesos i s’han portat en total secretisme. “Aquest acord és fruit de converses que s’han dut amb discreció les darreres setmanes i confirmen la relació de confiança”, ha assegurat Colau. 

En les reunions hi han participat la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, Turisme de Barcelona, i, sobretot, el gran protagonisme l’ha tingut Fira de Barcelona, que s’erigeix com el principal negociador. En aquest sentit, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assegurat en declaracions a RAC1 que no dubta que “la permanència del Mobile a Barcelona serà per molts i molts anys més”.

26 anys de Mobile

Tot i que en alguns moments la rumorologia i la pandèmia han fet que es dubtés de la continuïtat del Mobile a Barcelona, Relat negava aquesta situació: “No he vist perillar la rúbrica de l’acord. La satisfacció va convertir-se en confiança durant la pandèmia. Això va ser determinant”, explicava després que es fes públic l’acord. 

El primer Mobile a Barcelona es va celebrar l’any 2006, i des d’aleshores, el contracte de Fira amb la GSMA s’ha anat renovant cada quatre anys. El contracte vigent era, en un inici, fins el 2023, però la GSMA va anunciar l’abril del 2020 que allargava un any el contracte amb Barcelona, fins el 2024, per compensar l’edició perduda per la pandèmia. Ara, l’acord es blinda fins el 2030, fet que suposarà que Barcelona acollirà el congrés tecnològic més important del món durant 26 anys seguits, i potser més. 

Xifres d’impacte

L’edició postconfinament del Mobile World Congress es va celebrar in extremis el juny del 2021, en un esdeveniment de mínims que els organitzadors van haver de muntar per assegurar la supervivència de la fira; i assegurar-se, també, una edició de retorn a les seves dates habituals el febrer passat, que es va saldar amb un balanç d’assistents per sobre de les previsions: 60.000 congressistes. De totes maneres, s’espera que la següent edició recuperi les xifres prepandèmia del 2019, de 109.000 assistents i més de 470 milions d'euros d'impacte econòmic a la ciutat i voltants.

stats