UE

Brussel·les avala la fusió d'Orange amb MásMovil: "Serà l'operador amb més clients d'Espanya"

El nou grup comptarà amb més de 30 milions de consumidors i serà el que acumularà més quota de mercat de l'Estat, per sobre de Telefónica

2 min
MásMóvil compra  els actius sobrants de la fusió d’Orange i Jazztel

Brussel·lesLa Comissió Europea ha avalat la fusió entre l'operadora telefònica Orange amb MásMóvil, però amb diferents condicions per evitar que concentri massa mercat i incompleixi la legislació comunitària en matèria de competència. De fet, aquest moviment provocarà un canvi històric al podi de companyies telefòniques de l'Estat i Orange, que passarà a superar els 30 milions de consumidors i prendrà el primer lloc a Telefònica. "L'operació crearà l'operador més gran en nombre de clients a Espanya", constata la Comissió Europea en un comunicat emès aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, Brussel·les destaca que "l'aprovació està condicionada" a un "paquet de compromisos" acordat entre les diferents parts. Concretament, la Comissió Europea obliga el nou grup a alliberar part del seu espectre de bandes de freqüència a una altra empresa, Digi –l'operador mòbil virtual més gran i que creix més de pressa d'Espanya–, perquè aquesta pugui construir "la seva pròpia xarxa mòbil i exercir una forta pressió competitiva".

A més, el nou gegant telefònic haurà d'oferir un acord opcional de roaming a Espanya amb Digi, la xarxa de la qual probablement no podrà cobrir tot el territori estatal. És a dir, que Digi pugui triar si opta per utilitzar els serveis de roaming d'Orange i MásMóvil o quedar-se amb el seu actual proveïdor majorista, que és Telefònica, o fins i tot triar si s'estima més explotar la xarxa que té Vodafone arreu de l'Estat.

En aquest sentit, la vicepresidenta de la Comissió Europea i titular de Competència, Margrethe Vestager, ha admès que l'empresa conjunta Orange i MásMóvil "amenaça" la competència en l'oferta al detall de serveis d'internet, però ha assegurat que les condicions imposades "garantiran que els consumidors a Espanya continuïn beneficiant-se d'un mercat de telecomunicacions competitiu, en termes de preus, qualitat i connectivitat 5G".

Brussel·les també apunta en el comunicat que si no s'hi haguessin posat condicions, l'operació, que està valorada en uns 18.600 milions d'euros, "podria haver provocat un increment de preus als consumidors a Espanya" que se situaria "molt per sobre del 10%". "Les eficiències que l'operació podria haver generat, com estalvis en costos o un major desplegament de 5G o fibra, no haurien compensat els importants efectes anticompetitius de l'operació", afegeix la Comissió Europea.

Més clients que Telefónica

A Espanya la fusió té un impacte especial perquè suposa que el grup Orange i MásMovil superarà en quota de mercat Telefónica, actual líder del sector de les telecomunicacions a Espanya. Per a la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete, la fusió suposa un repte que arriba en un moment de canvis: la companyia està pendent que el govern espanyol, a través de la SEPI, executi el 10% de la compra del capital que va anunciar ara fa dos mesos. Alhora, continua en l'aire l'adquisició per part del grup saudita STC Telecom del 9,9% de la companyia: l'empresa saudita ha de fer la petició d'autorització al govern espanyol per assolir el total de la compra, si bé per ara només té assegurat un 4,9% del capital.

stats