28/02/2023

Dia 2: Europa està fatal

2 min
Imatge de la presentació de

Barres i estrelles

Les ponències principals del MWC, sempre protagonitzades pels pesos pesants internacionals de les telecomunicacions, s’han de repassar amb atenció. Els màxims directius de l’alemanya Deutsche Telekom (dilluns) i la italiana TIM (dimarts) han insistit a reclamar a les autoritats europees que apliquin una regulació menys favorable als gegants digitals ianquis i que facilitin les fusions entre companyies. El primer dels dos, Tim Hoettges, va il·lustrar la situació amb una imatge demolidora que compara sobre una enorme bandera dels EUA la capitalització borsària de cinc empreses d’internet, cinc telecos nord-americanes i cinc d'europees. Hàbilment, Hoettges va matar dos pardals d’un tret: la que surt menys mal parada és la que ell presideix.

El MWC és una gelateria

Al MWC del 2012, l’últim que es va fer al recinte de Fira a Montjuïc abans de traslladar-lo al de Gran Via –el congrés 4YFN d’empreses incipients es va quedar uns anys més–, Google presentava la versió 4 del sistema operatiu Android, batejada com a Ice Cream Sandwich, i la promocionava entre els visitants repartint gelats de nata entre dues galetes de xocolata fets a Alcampell, a la Franja. 11 anys més tard, la Fundació Mobile World Capital (FMWC) ha assumit aquella funció: al seu estand del pavelló 8 regala uns gelats de pal amb forma de smartphone creats per la gelateria Rocambolesc de Jordi Roca que porten un nom genial: IcePhone. Em costa creure que ningú hi hagi pensat abans. No és l’única llaminadura fruit de l’aliança entre la FMWC i la família de cuiners gironins: l’experiència de realitat virtual a l’altre estand de l’entitat, al pavelló 6, gira al voltant d’un bombó de Casa Cacao.

Les torreres, a l’armari

La necessitat d’eixugar deute ha portat les grans telecos a desfer-se d’una bona part de les estructures d'on pengen les seves antenes, venent-les a empreses independents com la catalana Cellnex i la nord-americana American Tower o participades per les mateixes operadores, com la francesa Totem d’Orange (quin gran nom per a una empresa de torres!) i la britànica Vantage de Vodafone. Aquests dimarts, totes quatre han explicat el seu negoci en una sessió que prometia ser de les més interessants del MWC. Probablement ho ha estat, però no puc estar-ne segur perquè l’organització l'ha programat en una sala més petita que el vostre menjador, on hi havia més gent a fora provant d’entrar que a dins. Ja he començat a pidolar les presentacions dels ponents. Mentrestant, si voleu saber com funciona un emplaçament de mòbil compartit entre diverses telecos i les diferències de radiació entre 4G i 5G, en un holograma a l’estand de Cellnex, al pavelló 4, en trobareu la millor descripció gràfica que he vist fins ara.

stats