01/03/2023

Dia 3: percussionistes duplicats per 6G

2 min
Imatge de la tercera jornada del MWC.

La 6G encara no existeix, però ja es fa servir.

Tal com avançàvem diumenge a l’ARA, aquest MWC és el congrés de la 5G i fins i tot de la variant 5G Advanced (Huawei en diu 5.5G), que arribarà d’aquí dos o tres anys. Tot i això, les empreses del sector ja treballen en la futura 6G creant tecnologies amb l’esperança que algunes s’incorporin a l’estàndard i els generin ingressos en forma de patents. Tant Ericsson com l’esmentada Huawei mostren als seus fortificats estands del MWC les aplicacions incipients i les prestacions de les seves aspirants a 6G. I l’operadora japonesa DoCoMo fa demostracions públiques de la seva xarxa, amb un percussionista humà (català) sensoritzat que toca la bateria i amb el moviment dels braços i les cames genera impulsos elèctrics que es transmeten a un company que reprodueix exactament els mateixos gestos.

Tom Cruise continuarà tenint feina.

De manera una mica incomprensible, posar un robot de forma humana o animal a fer pallassades encara aconsegueix que els congressistes del MWC s’aturin al teu estand, malgrat que la teva activitat no tingui res a veure amb la robòtica. Tot i això, en aquesta edició hi ha diversos casos en què té sentit. A l’estand de la Generalitat es pot veure un teatret on un aparell simuladament intel·ligent acompanya un avi lesionat fent diverses tasques de la llar, l’ajuda a fer els mots encreuats i hi dialoga amb una bona dosi d’humor. També hi ha el robot quadrúpede autònom Keyper, carregat de sensors útils per fer tasques de supervisió en les indústries química, de seguretat i de mineria, que m’ha fet descobrir el model de robòtica com a servei: l’empresa catalana Keybotic no el ven, sinó que el lloga al client per una quota que depèn dels sensors que faci servir. En canvi, Jim Taiclet, el conseller delegat del fabricant d’armes Lockheed Martin, ha assegurat a Barcelona que la intel·ligència artificial (IA) mai substituirà els operadors humans, ni tan sols els pilots dels seus avions; segons ell, l’escena inicial de la pel·lícula Top Gun: Maverick, en què els militars tanquen un programa de proves amb l’avió Darkstar de la seva empresa perquè canvien els humans per IA, és només una ficció que no es farà realitat.

Mòbils perquè l’interlocutor et senti millor.

L’institut de recerca alemany Fraunhofer IIS sol venir al MWC a presentar els seus avenços en qualitat de so. Per això el seu estand sempre conté unes pràctiques cabines insonoritzades que t’aïllen de l’enrenou dels pavellons. En aquesta ocasió li serveixen per demostrar l’eficàcia dels seus algoritmes upHear per eliminar el soroll de fons: en una conversa telefònica amb l’enginyer, anava veient com teclejava, engegava un aspirador o picava una tassa amb la cullera, però només sentia la seva veu amb total claredat. Els fabricants de mòbils poden adoptar upHear sense necessitat de cap xip especial. Tant de bo Fraunhofer trobi aviat el primer client i puguem xerrar per telèfon sense haver d’aguantar el soroll de l’altra banda.

stats