Resultats
Economia Tecnologia 11/01/2023

Glovo perd 495 milions d'euros, deu vegades més que en l'exercici anterior

La companyia de 'delivery' no espera ser rendible fins al 2025

2 min
Un 'rider' de Glovo a Barcelona

BarcelonaMés males xifres per a Glovo. El gegant del delivery va perdre quasi 500 milions d'euros en l'exercici del 2021, deu vegades més que en l'exercici anterior, en què va perdre 51,5 milions, segons els comptes publicats ahir al Registre Mercantil. Amb tot, els ingressos d'explotació van augmentar un 65% –fins als 595,179 milions d'euros– en tan sols un any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La xifra de pèrdues es desglossa en diverses parts. D'una banda, l'empresa va destinar 223 milions a sis noves adquisicions, seguint la seva estratègia de compres massives a l'estranger. De l'altra, també va aprovisionar 140 milions d'euros per fer front a la liquidació de les opcions sobre accions dels seus treballadors –conegudes com a stock options– després de la compra de l'empresa per l'alemanya Delivery Hero, anunciada fa tot just un any.

La compra formal, però, no es va executar fins al mes de juny, i no va agradar als inversors. Només un mes després de l'anunci de compra, a mitjans de febrer, la capitalització de la companyia alemanya es va desplomar més d'un 50%. Això va provocar que en el moment de la transacció la valoració de Glovo hagués caigut tant –i l'acord era que es fes a preu de mercat– que finalment s'oficialitzés per un valor un 65% més barat del previst inicialment.

Amb tot, Delivery Hero es va comprometre a fer una aportació financera de 250 milions d'euros durant l'exercici 2022, però el seu auditor, Deloitte, considera que després de les darreres xifres de resultats publicades no n'hi haurà prou. Des del seu naixement el 2017, Glovo no ha tingut mai guanys i, de fet, l'adquisició per part de Delivery Hero havia de ser la seva salvació.

Promeses de rendibilitat

Tot i que la promesa de Delivery Hero a l'hora d'adquirir la start-up catalana era la rendibilitat imminent, aquesta realitat es va veient ajornada. Si ara fa un any el primer directiu del grup alemany, Niklas Östberg, prometia aconseguir la rendibilitat a Glovo de manera "imminent", en les seves darreres entrevistes ja ha anat rebaixant les expectatives.

Actualment, el pla de negoci de Glovo preveu "l'obtenció de resultats positius gradualment en els mercats on està present al llarg dels exercicis 2022, 2023 i 2024, i assolir resultats positius al grup a partir del 2025". Més enllà de l'aspecte financer, Glovo s'enfronta a un any complicat. La crisi de les tecnològiques és cada vegada més evident i els canvis legals a Espanya en matèria dels treballadors del delivery la toquen de prop. De fet, el govern espanyol ha impulsat una reforma del Codi Penal amb l'objectiu de penalitzar els empresaris que incompleixin la llei laboral, i fa un any va entrar en vigor la llei rider, que obliga a convertir els repartidors autònoms en empleats.

stats