Tecnologia

El govern dels Estats Units demanda Apple per pràctiques monopolístiques

Acusa la companyia d'haver creat un terreny de joc desigual per a la resta de competidors

2 min
Apple va presentar ahir a San Francisco, Califòrnia, la nova versió cilíndrica del Mac Pro.

WashingtonEl govern dels Estats Units ha presentat aquest dijous una demanda contra la companyia Apple per les seves pràctiques monopolístiques amb els telèfons mòbils iPhone. Es calcula que més d'un bilió de persones tenen alguna unitat d'aquest model de smartphone.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La demanda, interposada pel departament de Justícia i 16 fiscals generals dels estats, acusa Apple d'haver violat les lleis antitrust restringint que altres companyies puguin oferir aplicacions que competeixen amb els productes Apple, com les carteres digitals, amb la qual cosa eviten que disminueixi el valor de l'iPhone, circumstància que repercuteix en un cost més alt per als seus usuaris. Segons el text que ha estat lliurat a un tribunal de Nova Jersey, les polítiques de la companyia danyen els consumidors i les petites companyies que competeixen amb alguns dels serveis que ofereix Apple.

"Si això no canvia, Apple seguirà enfortint el seu monopoli de telèfons intel·ligents", ha afirmat en un comunicat el fiscal general Merrick Garland. L'iPhone s'ha convertit en el principal objectiu de la demanda i ataca la manera en què la companyia ha convertit els milions de mòbils que ha venut des del 2007 en el centre del seu imperi. Apple és una de les empreses més poderoses del món, amb uns ingressos anuals de quasi 400.000 milions de dòlars, i fins fa poc tenia un valor al mercat de més de tres bilions de dòlars.

S'acusa Apple d'haver creat un terreny de joc desigual per a la resta de competidors a partir del control de l'experiència de l'usuari en l'iPhone i altres dispositius. A més, ha inclòs en els seus productes i serveis característiques bàsiques per al seu funcionament que neguen l'oportunitat de competir dels rivals. Així mateix, és molt més fàcil i còmode per als usuaris connectar els productes Apple, siguin rellotges intel·ligents o MacBook, a un iPhone que no pas a qualsevol altre model d'aquest mateix tipus de producte que estigui fabricat per una altra companyia.

Apple ha negat les acusacions de monopoli i ha acusat el govern americà d'haver-se extralimitat en les seves accions. "Aquesta demanda amenaça el que som i els principis que diferencien els productes d'Apple en mercats intensament competitius", ha dit la companyia en un comunicat, que també ha avisat que si la demanda prospera s'establirà un "precedent perillós".

stats