Tecnologia

El Govern impulsa un fons de 55 M€ per promoure la transferència tecnològica

Grow Venture Partners, seleccionada per gestionar aquest nou instrument inversor

2 min
Excel·lent en investigació, suspens en transferència

BarcelonaLa transferència del coneixement –i, especialment, de la tecnologia– des de les universitats i els centres de recerca a les empreses és una de les grans assignatures pendents de l'economia catalana. Per intentar solucionar aquest problema el Govern ha posat en marxa un fons de capital risc, anomenat Fons d'Inversió en Tecnologia Avançada (FITA), que té una dotació de 55 milions d'euros, amb el qual es pretén invertir i potenciar les spin-offs de les universitats catalanes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A aquest fons la Generalitat hi aportarà 30 milions d'euros a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i el departament d'Universitats. El Fons Europeu d'Inversions (FEI), un organisme de la Unió Europea especialitzat en aquest tipus d'inversions i en la cerca de gestores externes que els dirigeixen, hi aportarà 15 milions d'euros; mentre que la companyia gestora del fons haurà de captar 10 milions d'euros d'altres inversors per completar la dotació.

El següent pas és la selecció de la gestora d'aquest fons. L'escollida és Grow Venture Partners, segons ha publicat el FEI, tot i que la tria final està subjecta encara al tancament de la tramitació jurídica. Grow Venture Partners és una gestora catalana especialitzada en inversions en spin-offs, és a dir, empreses basades en propietat intel·lectual desenvolupada en universitats i centres de recerca, amb un tiquet d'entre 100.000 i 300.000 euros.

Relació amb universitats

La gestora porta més de 20 anys a l’ecosistema, amb programes d’acceleració de transferència de tecnologia que han acompanyat més de 100 projectes al llarg dels anys. La companyia manté una relació continuada amb les universitats i centres de recerca, fet que els permet conèixer de primera mà reptes als quals s’enfronten els emprenedors.

Grow Venture Partners va rebre l'autorització de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per començar a funcionar la primavera del 2022. L'objectiu d'aquesta gestora és ajudar els científics i investigadors a passar de l'acadèmia a convertir-se en emprenedors en línia amb l'experiència dels programes que tenen les Universitats de Cornell a Nova York i la mítica Technion a Israel. “No volem ser un fons més. Volem concentrar-nos en els equips, acompanyar els fundadors i ajudar-los a créixer personalment i com a gestors", va explicar en el moment del naixement del vehicle de capital risc Francisco Badia, soci fundador del fons.

stats