Economia 11/05/2016

Brussel·les prohibeix la venda de Telefónica O2 a Hutchison

El veto suposa un revés per a la companyia espanyola, que comptava amb l'operació per a poder reduir el seu deute. La Comissió Europea creu que la compra afectaria la competència en el mercat de telefonia mòbil britànic.

Laia Forès
3 min
Brussel·les no autoritza la venda d'O2, la filial britànica de Telefónica./ JOHN MCHUGH / AFP

Brussel·lesRevés per a Telefónica. La Comissió Europea ha vetat aquest dimecres la venda d'O2, la filial de Telefónica al Regne Unit, per part de la companyia Hutchison Whampoa, gegant de les telecomunicacions amb seu a Hong Kong. Brussel·les ha anunciat aquest dimecres que prohibeix l'operació de 13.200 milions d'euros, que donaria lloc a l'operador més important de telefonia mòbil del Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu comunitari considera que la fusió d’O2 i Three, la filial britànica de l’operadora hongkonguesa, limitaria la competència en el mercat de telefonia mòbil al Regne Unit. Actualment hi operen quatre companyies però amb la venda d'O2 només en quedarien tres. "Es traduiria en una oferta més limitada i preus més elevats pels consumidors britànics", apunta la Comissió Europea. També considera que la creació d'un operador tan gran frenaria l'innovació en el sector.

El veto de Brussel·les, que les dues companyies han intentat evitar fins a l'últim moment negociant amb la Comissió Europea, suposa un important revés per a Telefónica. Tot i que des de feia setmanes ja s’esperava la decisió negativa de l’executiu comunitari, la companyia comptava amb els diners de la venda de la seva filial britànica per reduir el deute de 50.000 milions d'euros que arrossega.

De fet, la Comissió ha fet cas al que va demanar l'autoritat britànica de la competència, que no donés llum verda a la fusió en considerar que els compromisos que Hutchison havia presentat són insuficients. L'única solució que competència del Regne Unit considerava viable era que una de les dues operadores venes el conjunt del negoci de xarxes mòbil a un comprador. Hutchison ja ha anunciat que estudia prendre mesures legals per contra aquesta decisió ja que la companyia de Hong Kong creu que la fusió hauria suposat "grans beneficis" per al país perquè permetria la possibilitat de forts inversions i millorar la cobertura de telefonia mòbil.

Mala notícia pel sector

El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, havia admès aquest dimarts que si Brussel·les prohibia l’operació “no seria una bona notícia” pel sector. Tampoc per a la companyia, que haurà de seguir buscant fórmules per aconseguir el seu objectiu de disminuir el deute.

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, ha decidit prohibir la venda tot i les concessions que les dues companyies de telecominicacions estaven disposats a fer per garantir la competència al sector, com ara la creació d’un quart operador virtual, vendre actius i fer inversions. Però la comissària de Competència ha considerat insuficients les garanties que oferien Telefónica i Hutchison. “Les mesures proposades generen una gran incertesa” en relació a la seva posada en marxa i a la seva efectivitat, explica l’executiu comunitari en un comunicat.

Vestager, més estricta

Amb aquesta decisió, Vestager s’ha mostrat més estricta que el seus predecessors al càrrec -com l’espanyol Joaquin Almunia- que havien autoritzat operacions similars en el passat. “L’objectiu del control de les concentracions a la Unió Europea és vetllar perquè les aliances entre empreses no afebleixin la competència a costa dels consumidors i de altres empreses”, ha explicat Vestager en una roda de premsa.

Telefónica havia anunciat fa més d’un any l’acord per vendre O2 a Hutchison Whampoa, una operació que la companyia espanyola havia llançat després de fracassar intentant la venda de la seva filial britànica a British Telecom (BT). Finalment, però, BT va preferir la compra d’EE, una aliança de Deutsche Telekom i Orange al Regne Unit. Ara Telefónica torna a veure frustrada la venda, en aquest cas pel veto de Brussel·les.

stats