Macroeconomia
Economia 02/01/2023

Un terç de l'economia mundial estarà en recessió aquest any, segons l'FMI

Georgieva augura que la meitat de la Unió Europea també entrarà en aquest escenari

2 min
La directora-gerent de l'FMI, Kristalina Georgieva.

BarcelonaLes previsions del Fons Monetari Internacional (FMI) per al 2023 són clares: un terç de l'economia mundial estarà en recessió. Ho ha dit la seva directora gerent, Kristalina Georgieva, en una entrevista a la cadena nord-americana CBS, i suposa elevar la contundència d'un diagnòstic recollit en les perspectives de la institució publicades a l'octubre. "Per a la major part de l'economia mundial, aquest serà un any difícil, més difícil que l'any que deixem enrere. Per què? Perquè les tres grans economies, els Estats Units, la Unió Europea i la Xina, estan desaccelerant simultàniament", ha indicat. Tot i l'alentiment, la directora gerent espera que l'economia nord-americana no caigui en recessió perquè és més resistent, i considera que la Xina desaccelerarà encara més.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l'octubre l'FMI ja parlava d'una desacceleració generalitzada i més accentuada del previst, i augurava que el creixement de l'economia mundial passaria del 3,2% del 2022 al 2,7% el 2023, fet que suposa una reducció de 0,2 punts percentuals respecte al pronòstic del juliol. L'informe també avançava que més d'una tercera part de l'economia mundial es contrauria i que el pitjor encara havia d'arribar, i que per a molta gent el 2023 seria com un any de recessió. Una previsió que ara Georgieva ha actualitzat dient que fins i tot als països que evitin la contracció "centenars de milions de persones ho viuran com una recessió".

Tot això es traduirà en tendències negatives a escala mundial, perquè en el cas dels mercats emergents i les economies en desenvolupament el panorama és encara més greu, ja que segons Georgieva, més enllà de tot això, estan afectats per les altes taxes d'interès i l'apreciació de dòlar. "Per a aquelles economies que tenen un nivell de deute elevat és una devastació", ha conclòs.

La meitat de la UE, en recessió

En el cas de la Unió Europea, afectada per la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna, que ha elevat el cost de la vida i ha entorpit l'activitat econòmica, l'FMI preveu que la meitat dels seus integrants estigui en recessió aquest any. El pronòstic arriba setmanes després que el Banc d'Espanya reduís a l'1,3% la seva previsió de creixement de l'economia espanyola pel 2023, 0,8 punts per sota de l'estimació del govern espanyol. El PIB espanyol va repuntar un 0,1% en el tercer trimestre de l'any, enfront del 2% de creixement del trimestre anterior.

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, va advertir a mitjans de desembre, quan la institució va incrementar mig punt percentual els tipus d'interès bàsics de la zona euro, fins al 2,5%, que l'actual política monetària tindrà un efecte directe sobre l'activitat econòmica i l'atur per la caiguda de la demanda. Tot i això, Lagarde va augurar una contracció poc profunda i curta de l'economia per als pròxims mesos i va dir que la recuperació guanyaria terreny el 2023.

stats