Els VTC també empenyen per renegociar el decret llei amb la Generalitat

Els treballadors dels VTC tallen part de la Diagonal per protestar contra el decret del Govern

ELISABET ESCRICHE / PAULA SOLANAS

Els empresaris dels VTC han celebrat després de la reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, poder formar part de les negociacions del decret llei de la Generalitat per regular la seva activitat. "Fins ara no hem estat convidats", ha dit l'advocada i directora de regulació de Cabify Marta Plana. Tot i així, el sector no ha amagat que no els sembla bé la fixació de 15 minuts d'antelació per demanar un servei d'Uber o Cabify i que la seva intenció és seure's amb la Generalitat per negociar el text.

Així doncs, Plana ha recordat que hi ha altres models per regular els VTC que no passin per "limitacions" com aquest interval de 15 minuts. "Hi ha moltes maneres de regular i aquesta només n'és una", ha recalcat. De fet, el president d'Unauto Catalunya, Josep Maria Goñi, ha criticat que és el taxi el que ha entrat en el seu mercat: el de la precontractació. "Ells poden treballar online amb aplicacions i nosaltres hem de tenir un límit de 15 minuts. No té sentit", ha afirmat.

Els treballadors dels VTC estan tallant quatre carrils de la Diagonal entre la plaça Francesc Macià i la plaça Pius XII per protestar contra el decret de la Generalitat per regular els VTC i contra les agressions que han patit. Avui, els taxistes han atacat alguns vehicles VTC de camí cap a la ronda Litoral, que han tallat durant unes hores aquest matí. A un li h an punxat una roda i a un altre li han arrencat la tapa de l'entrada de combustible. També hi ha hagut cops a altres vehicles.

Plana ha afirmat que es tracta d'una protesta "espontània" dels treballadors i que no depèn de les empreses del sector que s'aixequi la protesta. El president d'Unauto VTC, Eduardo Martín, també ha assegurat que en l'últim cap de setmana de vaga del taxi han registrat danys en 80 vehicles de les seves flotes a Barcelona.

Els taxistes preveuen tallar la Diagonal aquesta tarda, on podrien coincidir amb els treballadors dels VTC

Els conductors dels VTC concentrats a la Diagonal asseguren que és una aturada indefinida, com a mínim fins a saber el resultat de la reunió del Govern amb la patronal dels VTC. Els treballadors exigeixen que la Generalitat els determini amb quina antelació els clients podran demanar un servei d'Uber o Cabify, després que la Generalitat hagi deixat en mans de l'AMB ampliar la forquilla de quinze minuts que el Govern proposava en el decret.

La concentració de VTC va començar diumenge a la nit amb l'ocupació de dos carrils de la Diagonal. El president de la patronal Unauto VTC, Josep Maria Goñi, assegura que la patronal no comparteix la mobilització i que són els mateixos treballadors els que s'han organitzat perquè tenen por de perdre la feina. "Això que han presentat significa el tancament de les nostres empreses. Els taxistes volen l'extermini literal dels VTC", ha insistit.

Aquesta mobilització està provocant afectacions en la circulació d'autobusos. Segons informa TMB, les línies d'autobusos 6, 7, 33, 34, 63 i 67 no s'aturaran a les parades que hi ha en aquest tram.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha reunit aquest dilluns amb els operadors de transport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i ha avisat del cost que estan tenint les mobilitzacions per a la ciutadania i per a l'economia catalana.

Thibaud Simphal: “Posar un temps d’espera als VTC va contra el ciutadà”

Goñi ha demanat a Calvet una taula de diàleg que inclogui els taxistes però també el sector dels vehicles amb conductor. El president de la patronal ha remarcat que Calvet es reunirà per primer cop amb ell, i ha denunciat que fins ara només ho ha fet amb els taxistes. Goñi ha avisat que el termini de 15 minuts per demanar un VTC suposa el tancament de les empreses del sector, i ha acusat els taxistes de fer "xantatge" i d'"amenaçar" els polítics. "Paralitzen la ciutat, agredeixen els nostres conductors, ens han arribat a bolcar cotxes, i diuen que no es farà la fira del mòbil", ha subratllat.
 
Després de recordar que han guanyat totes les accions legals contra ells als tribunals, ha assegurat que només han tingut una reunió amb el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, que els va explicar que "els taxistes els havien amenaçat i que no tenien cap altre remei que cedir".