Els treballadors d'Amazon a Nova York creen el primer sindicat de la companyia als EUA

El procés va començar amb l'acomiadament d'un treballador que va protestar per la manca de seguretat durant la pandèmia

ARA
2 min
L'extreballador d'Amazon Chris Smalls celebrant la victòria en el referèndum per crear un sindicat a Nova York.

Vint-i-set anys després de la creació d'Amazon, els treballadors de la planta de Nova York han aprovat en un referèndum la creació del primer sindicat de la companyia als Estats Units. La idea del sindicat va estar inicialment motivada per l'acomiadament d'un treballador del gegant tecnològic fundat per Jeff Bezos. A la votació, que ha tingut lloc a les instal·lacions que Amazon té al districte novaiorquès de Staten Island, el resultat ha estat ajustat: 2.654 dels empleats convocats a les urnes han votat a favor i 2.131 ho han fet en contra.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'inici del conflicte es remunta dos anys enrere, quan la companyia va acomiadar l'empleat Christian Smalls. Segons l'empresa, Smalls va perdre la feina per violar la política de seguretat i saltar-se la quarantena obligatòria després d'haver estat en contacte amb un positiu de covid-19. Això, però, va passar després que Smalls liderés una vaga a les instal·lacions en protesta per la manca de seguretat que oferia Amazon durant la pandèmia.

Abans que es declaressin els resultats oficials, després de dos dies d'escrutini, ja s'han començat a mobilitzar desenes de persones pel centre de Brooklyn per celebrar la victòria. Els dies previs a la votació Amazon va fer una oposició molt dura, fent campanyes antisindicals que incloïen reunions a les quals els treballadors estaven obligats a assistir.

El precedent d'Alabama

Abans de l'èxit d'aquesta convocatòria, els treballadors dels magatzems al municipi de Bessemer, a Alabama, van votar dues vegades en contra de la creació del sindicat. De fet, el segon cop va ser ahir mateix i els resultats van ser de 993 vots en contra per 875 a favor. El primer intent va tenir un resultat molt més desequilibrat: 738 vots favorables i 1.798 de desfavorables.

Les condicions laborals que la multinacional del comerç electrònic ofereix als treballadors ha estat en diferents moments en el punt de mira. Per exemple, s'han denunciat fets com que la companyia controlava els treballadors amb un compte enrere per tal que arribessin com més aviat millor al producte següent —aquesta mesura es va acabar eliminant després que fos denunciada per "explotació"—. Altres conductes que s'han criticat de l'empresa són la pressió que exercia perquè els empleats es reincorporessin més de pressa a la feina en cas de baixa o un excés de subcontractació temporal on, depenent de la productivitat i la capacitat, els contractes setmanals s'anaven renovant.

stats