Economia 09/04/2021

Els treballadors dels magatzems d'Amazon a Alabama rebutgen sindicar-se

Els representants dels treballadors acusen l'empresa d'haver pressionat els empleats i impugnaran la votació

ARA
2 min
Pancartes al magatzem d'Amazon a Bessemer, a Alabama.

Els treballadors dels magatzems d'Amazon al municipi de Bessemer, a Alabama, al sud dels Estats Units, han rebutjat formar un sindicat propi. Els contraris a la sindicació van sumar el doble de vots que els partidaris, segons s'ha sabut aquest divendres, la qual cosa suposa una important victòria per a la direcció del gegant de l'e-commerce. El sindicat que intentava organitzar els treballadors reclamarà un recompte dels vots per revisar l'elegibilitat de les paperetes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l’últim recompte no oficial, 1.798 empleats van votar en contra de formar un sindicat i 738 a favor. Amb el recompte acabat, ara toca revisar els vots anul·lats i les possibles impugnacions de les parts, però l'ampli marge de vots en contra de la sindicació fa pensar que el resultat no es capgirarà.

En aquest sentit, el sindicat dels sectors minorista, majorista i de grans magatzems, RWDSU, que intenta organitzar els empleats d'Amazon, ha denunciat la companyia de Jeff Bezos d'haver interferit en el dret de vot dels empleats i ha assegurat que impugnaria els resultats. Segons el sindicat, la multinacional va pressionar el servei de correus perquè instal·lés una bústia a l'empresa i posteriorment va pressionar els empleats perquè portessin les paperetes a la feina i les dipositessin a la bústia.

La direcció d'Amazon encara no s'hi ha pronunciat, però legalment també té dret a impugnar els resultats davant la Junta Nacional de Relacions Laborals (NLRB) i després a un tribunal d’apel·lacions federal.

Des de fa anys, Amazon desaconsella als seus més de 800.000 empleats als EUA –és la segona empresa en nombre de treballadors, només superada per Walmart– que se sindiquin. No obstant això, la companyia assegura que segueix totes les normes de la NLRB i que la RWDSU no representa la majoria de les opinions dels seus empleats.

Cop per al moviment sindical

Els líders sindicals esperaven que una victòria a Alabama davant una de les principals companyies del país donaria força a les seves organitzacions, però si es confirma, el resultat ha quedat lluny del que esperaven. No obstant això, cal tenir en compte que els estats del sud, com Alabama, són especialment complicats per a les organitzacions de treballadors, perquè es tracta d'un territori amb molts votants conservadors on el Partit Republicà acostuma a dominar en la majoria d'eleccions.

A més, estats com Alabama tenen lleis laborals especialment restrictives amb els sindicats, sobretot si es comparen amb les d'altres estats dels EUA i encara més amb Europa.

stats