Economia 29/03/2021

El tabú sindical d’Amazon trontolla als EUA

Un magatzem pot esdevenir aquest dilluns el primer que se sindicalitza al país en la història de l’empresa

THE ECONOMIST
3 min
Imatge d'arxiu d'un magatzem d'Amazon a Madrid.

Darryl Richardson n’està orgullós. És un dels gairebé 5.800 treballadors d’un magatzem d’Amazon a Bessemer, Alabama, i diu que va ser ell qui va trucar per primera vegada al Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) per demanar-li que organitzés els seus companys de feina. Com a resultat, el personal ha estat des del febrer votant per correu electrònic. Quan acabi el procés aquest dilluns, Bessemer pot convertir-se en la primera planta sindicalitzada d’Amazon als Estats Units després d’un quart de segle d’operacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El resultat és incert, però la campanya és popular: els conductors fan anar el clàxon mentre passen activistes amb pancartes al sol de primavera davant de la planta d’Amazon. Amb prou feines el 10% dels treballadors nord-americans pertanyen a un sindicat, però, segons una enquesta de Gallup, el 65% dels nord-americans aproven els sindicats; des del 2003 que el suport no era tan alt. Un dels activistes compara la votació de Bessemer amb la batalla “entre David i Goliat”, i diu que el petit pot guanyar.

Stuart Appelbaum, cap del RWDSU, diu que la votació va més enllà dels esforços del centre. Ha cridat l’atenció nacional: polítics de fora de l’estat s’han plantat els últims mesos al magatzem per donar-li el seu suport. Les dificultats que afronten els treballadors de primera línia durant la pandèmia ha estès la solidaritat. Appelbaum apunta que la votació pot configurar “el futur del treball”.

Impacte a tot el país

Potser exagera, però altres treballadors, sobretot en les indústries de la tecnologia i del comerç, es veuen afectats pel resultat. Els treballadors de les plantes d’Amazon a tot Amèrica, segons Stuart Appelbaum, s’hi han posat en contacte i els han fet saber que podrien seguir l’exemple de Bessemer. I per a alguns afroamericans, la campanya es veu com part d’un impuls més ampli per obtenir més bon tracte. A Bessemer, la majoria dels treballadors són negres, i prop de la meitat s’hi desplacen des de la pròxima Birmingham, una ciutat amb història de maltractaments als treballadors, inclosos els presoners, que solien ser contractats a baix preu per treballar per als empresaris locals.

La votació s’està produint en un moment inusualment madur, políticament, per als sindicats. El treball organitzat té un campió a la Casa Blanca. Joe Biden, que va iniciar la cursa presidencial des d’una sala sindical de Pittsburgh, i va prometre ser “el president més prosindical” de la història. Al febrer va publicar un vídeo on deia que “tots els treballadors haurien de tenir l’opció lliure d’unir-se a un sindicat”.

Aquesta setmana el Senat va confirmar Marty Walsh, antic sindicalista i alcalde de Boston, com a secretari de Treball (la primera vegada en dècades que un excap sindical ocupa el càrrec). L’administració de Biden també ha donat suport aquesta setmana als sindicats de treballadors agrícoles en un cas davant el Tribunal Suprem.

L’administració Biden també dona suport a un projecte de llei favorable als sindicats que va aprovar la Cambra aquest mes. Els empresaris s’hi oposen, però una enquesta apunta que el 59% dels ciutadans hi estan a favor. La norma reforçaria els poders de la Junta Nacional de Relacions Laborals, concediria als treballadors més drets per organitzar-se i debilitaria les disposicions que existeixen en molts estats per desaconsellar l’activitat sindical.

La posició prosindical de Biden té sentit, políticament. El republicà Josh Hawley, senador de Missouri, va declarar al novembre que els republicans eren ara un “partit obrer”, i Marco Rubio, de Florida, ha dit aquest mes que dona suport a la sindicalització a Amazon perquè l’empresa ha lliurat una “guerra cultural contra els valors de la classe treballadora”. (Als republicans, a més, els desagrada Jeff Bezos, fundador d’Amazon i propietari del Washington Post.)

Un gegant despert

Dan Kaufman, que ha escrit sobre els moviments antisindicals, diu que els comentaris dels republicans són un “homenatge impostat a la classe treballadora”. Trump se les va enginyar per aconseguir el 40% de vots en centres sindicals l’any passat. Biden el va superar, amb el 56%. Però Biden sap que els demòcrates ja poden comptar fàcilment amb el suport de les centrals sindicals.

De tornada a Bessemer, l’estat d’ànim és triomfant. Jennifer Bates, una de les organitzadores sindicals, creu que el moviment obrer ja ha obtingut una victòria al marge del resultat de la votació. “Hem despertat un gegant”, diu.

stats