Economia 11/06/2021

Webhelp negocia un ERO per acomiadar mig miler d’empleats

Uns 400 dels afectats treballen a les oficines de Barcelona

3 min
Una de les oficines que Webhelp té a Barcelona

El grup francès dedicat a l’atenció al client Webhelp negocia un expedient de regulació d’ocupació (ERO) de 501 treballadors a Espanya, 400 dels quals serien de les oficines que té a Barcelona, segons ha pogut saber l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Webhelp, que dona servei a companyies com Apple, Google i nombroses empreses de moda, entre altres, ha presentat l’ERO argumentat causes productives i ja està negociant un expedient amb els sindicats en què preveu retallar el 10% del total de la plantilla a Espanya des d’ara fins a finals d’any. La companyia, que ha declinat fer comentaris sobre la identitat dels seus clients argumentant que es tracta d’informació confidencial, compta amb 5.000 empleats, 3.500 dels quals treballen en les diferents oficines que té a Barcelona i que es concentren bàsicament al districte del 22@, on també hi ha la seu principal. Madrid, València, Màlaga, la Corunya i Tenerife són les altres ciutats on és present el grup.

La filial espanyola de Webhelp va tancar el 2020 amb un increment de facturació del 23%, fins a 185 milions d’euros, i va ampliar la plantilla en 800 persones. El grup argumenta que l’ERO és fruit d’un canvi normatiu causat per una sentència del Tribunal Suprem del desembre del 2020, que va dictaminar que els contractes d’obra i servei, molt habituals en el seu sector perquè hi són freqüents els projectes que duren un temps determinat, no són vàlids. “Aquest canvi comporta que per regular les rotacions associades a la finalització de projectes es passi automàticament a la tramitació d’un ERO”, argumenta la companyia que a Barcelona té Helena Guardans com a presidenta i Julio Jolín com a director. “Es tracta d’una modificació que afecta el conjunt del sector”, afegeix el grup en declaracions a l’ARA.

L’empresa assegura que durà a terme el màxim nombre de recol·locacions possibles a altres projectes del grup perquè la xifra d’acomiadats sigui “sensiblement inferior” i que es facilitaran sortides voluntàries.

Impugnació de l’ERO

Una part dels representants sindicals ja han avançat que tenen previst impugnar l’ERO argumentant que no hi ha raons que el justifiquin. “Tenint en compte els bons resultats del 2020, el que s’està fent és una reestructuració de la plantilla, perquè s’estan derivant part dels projectes fora d’Espanya”, denuncien. De fet, segons aquests representants sindicals el grup francès va començar a principis d’abril a fer un degoteig d’acomiadaments que va arribar als 140 afectats. Segons aquestes veus, l’empresa, quan es va assabentar que se li presentaria una denúncia per l’ERO encobert, va fer marxa enrere en la meitat d’aquests acomiadaments que afectaven treballadors de Barcelona i València just el dia abans de fer-se efectius. L’altre 50% sí que es van dur a terme, però la primera setmana de maig els mateixos acomiadats van rebre una notificació del grup assegurant que havien estat donats d’alta de nou a la Seguretat Social i que se’ls inclouria en l’ERO que finalment ha acabat presentant.

Consultada per aquest diari, l’empresa ha deixat clar que manté la voluntat de creixement a Espanya. Tot i que Webhelp assegura que no té cap acord signat, fonts pròximes a l’empresa mantenen que s’està ultimant el lloguer de 20.000 metres quadrats d’oficines per convertir-los en una macroseu que concentraria tota la seva plantilla de Barcelona en un mateix edifici al districte del 22@. Es tracta del que hi ha situat al número 125 del carrer Selva de Mar i que és propietat d’Acciona i Tristan Capital Partners.

stats