Oposicions a l’Ajuntament de Barcelona des del paritori

El consistori ofereix a les embarassades que estan ingressades l’opció de fer les proves des de l’hospital

3 min
Imatge de l'ajuntament de Barcelona

Les dones que es vulguin presentar a una oposició de l’Ajuntament de Barcelona i que el dia de les proves estiguin ingressades a l’hospital per un embaràs de risc o bé perquè fa pocs dies que han tingut la criatura tenen l’opció de fer l’examen des del mateix centre hospitalari. Un membre del jurat de les oposicions en qüestió i una persona de recursos humans del mateix Ajuntament es desplacen a l’hospital sempre que sigui a la província de Barcelona. Això sí: el contingut de les proves i l’hora han de ser exactament els mateixos que els de la resta d’aspirants que es presenten a la mateixa plaça. “En cas que no es pugui fer simultàniament es perd la convocatòria”, explica Montserrat Ballarín, regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Intern i Hisenda.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Ajuntament va començar a aplicar aquesta insòlita mesura el 2011 i l’última vegada que la va activar va ser el 2019. Les pròximes oposicions en què s'aplicarà segurament seran les del 19 de juny, en què hi ha convocades 37 places de tècnic superior d’informació, entre d'altres. “Tenim diverses candidates que ja ens han comunicat que estan a punt de ser mares”, detalla Ballarín. 

A les bases d’aquesta convocatòria s’especifica que, per habilitar el dispositiu, les dones aspirants que prevegin trobar-se en aquesta situació el dia de la prova han d’informar del seu estat al tribunal qualificador a través d’un missatge electrònic a una adreça que apareix a les bases. En aquest correu s’ha d’indicar com a tema de l’assumpte la convocatòria a la qual es presenta l’afectada afegint-hi “Aspirant en previsió de part”. El missatge també ha d’incloure les seves dades personals (nom i cognoms, DNI i telèfon de contacte) i la data i l’hospital on està previst el part (en cas que ho sàpiguen, com seria el cas d’una cesària).

Ara bé, a les bases també s’afegeix que el termini establert per formalitzar la petició és de cinc dies hàbils, que comencen a comptar l’endemà de la publicació de la data de realització de la prova. Ballarín especifica que, arran de la impossibilitat de saber quan una dona es posarà de part si és natural, es pot donar l’avís fins a un dia abans. “Necessitem un temps mínim per activar el dispositiu”, explica. La mesura –afegeix la regidora– es va aplicar perquè les dones, per la seva condició, no vegin limitada la possibilitat de ser treballadores de l’Ajuntament de Barcelona.

Ballarín no té constància que la mateixa mesura es dugui a terme en altres ajuntaments: “És un terreny on som pioners perquè tant el govern com la representació sindical estem molt sensibilitzats en tot el que fa referència a igualtat de gènere”.

La Generalitat ajorna la prova

A la Generalitat, en el cas que les aspirants estiguin embarassades i els coincideixi la data de realització de la prova amb la del part o els dies immediatament anteriors o posteriors, poden demanar al tribunal qualificador l’ajornament en el termini dels tres dies hàbils següents al naixement de la criatura.

Han d'adjuntar sempre un justificant mèdic que ho acrediti. A partir d’aquí és el tribunal qualificador el que fixa la data de realització de la prova ajornada “de manera que l'ajornament no afecti els drets de les altres persones aspirants”, segons puntualitza la normativa. Això sí, la prova sempre s’ha de realitzar abans de la publicació de les qualificacions de la fase en què es trobin les oposicions en qüestió.

Però la possibilitat de fer les oposicions des de l’hospital no és l’única mesura que du a terme l’Ajuntament de Barcelona en aquesta matèria. En els últims mesos també s'ha aprovat que les dones que acaben de ser mares i que es presentin a les oposicions de la Guàrdia Urbana puguin ajornar les proves físiques i mèdiques –entre l'una i l’altra sol passar un mes– al final de tot el procés. “Quan acabes de ser mare no tens la mateixa capacitat respiratòria o no pots fer certs exercicis i el que fem amb aquesta mesura és que les dones guanyin temps”, detalla la regidora.

També en aquest cos el consistori va ser pioner a l’hora d’introduir una quota del 40% de dones per a les noves incorporacions. La primera promoció basant-se en aquests barems va sortir a principis d’aquest any. Un total de 112 de les 282 places es van reservar a dones. Sense aquesta reserva, nou d’elles s’haurien quedat sense plaça i el percentatge s’hauria reduït al 36,5%.

Procés per fer les proves a l'hospital
  • Enviar un correu electrònic L’aspirant que estigui a la recta final del seu embaràs ha d’enviar un correu electrònic a la direcció que indica l’ajuntament i incloure a l’assumpte “aspirant en previsió de part”. En el mateix correu s’han d’incloure les dades personals, el dia (si se sap) que es preveu que es tindrà la criatura i a quin hospital, que ha d’estar a la província de Barcelona. Activació de protocol El dia de la prova l’ajuntament envia a l’hospital un membre del tribunal qualificador i un treballador de recursos humans de l’ajuntament de Barcelona. Tipus de prova L’examen que es realitza des de l’hospital és exactament el mateix que fan la resta d’aspirants a la mateixa plaça. A més s’ha de realitzar de forma simultània. En cas de no ser possible es perd la convocatòria. Queden exclosos d’aquesta modalitat d’examen les persones que es trobin a l’hospital el dia de la prova per altres motius.
stats