Economia 24/10/2011

Els treballadors d'una fàbrica xinesa fan vaga perquè els descompten les pauses per anar al lavabo

Es tracta d'una factoria de rellotges de la marca japonesa Citizen. Els seus empleats reclamen també que se'ls faci efectiu el pla de pensions que se'ls havia promès

Efe
2 min

BeijingMés de mil treballadors d'una fàbrica de la marca de rellotges japonesa Citizen, a la Xina, estan en vaga per demanar millores laborals. És la segona aturada d'aquest tipus que es produeix en una empresa d'aquesta marca, segons ha informat aquest diumenge la premsa oficial xinesa. Encara que ha transcendit avui, aquesta vaga porta una setmana en marxa i ja s'hi han sumat els 1178 empleats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la fàbrica de Guanxing Precision, els treballadors protesten perquè els patrons no han tirat endavant el sistema de pensions que havien promès i perquè els dedueixen del seu sou les pauses que fan per anar al bany. Les reunions entre els obrers i responsables de la factoria per desencallar aquest problema han fracassat de tal manera que aquests han decidit fer vaga.

Al juny d'enguany, ja es va produir una altra vaga en una factoria de l'empresa Guanxing Precision. En aquella ocasió, només van sumar-s'hi 700 treballadors. Tot i això, va ser en un altre centre, a la ciutat de Dongguan, situada al sud de la Xina.

Aquells vaguistes (més de la tercera part d'una plantilla de 2.000 empleats) van començar la seva protesta després que la companyia demanés als seus empleats treballar en caps de setmana per recuperar dos dies de treball perdut després del trencament dels sistemes d'aire condicionat.

L'any passat, una onada de vagues va sacsejar nombroses factories a la Xina. Llavors, també van prendre una rellevància especial les companyies japoneses, sobretot, del sector automotriu. Finalment, es va solucionar amb fortes pujades salarials de fins al 60%.

Els analistes estimen que aquestes protestes simbolitzen un augment de les pretensions dels treballadors de la indústria xinesa. A llarg termini, creuen els experts que suposaran un augment del cost de la mà d'obra al país asiàtic, que durant dècades ha tingut uns costos que es troben entre els més baixos del planeta, cosa que ha atret moltes multinacionals a produir-hi allí les seves mercaderies.

stats