Turisme
Economia 21/06/2022

El TSJC anul·la el decret català que regula el lloguer d'habitacions a turistes

La Generalitat recorrerà la sentència que tomba la norma per haver obviat tràmits d'informació pública

ARA
2 min
Els visitants tenen l'alternativa dels pisos turístics

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el decret que la Generalitat va aprovar el 2020 per regular el lloguer d'habitacions als turistes perquè durant la tramitació de la normativa es van obviar tràmits d'informació pública. En la sentència, l'alt tribunal estima parcialment el recurs presentat per l'Associació Veïns i Amfitrions, que representa persones que lloguen habitacions a viatgers al seu propi domicili. Aquest és el model que sovint fan servir les plataformes d'allotjament turístic, com Airbnb, que posen en contacte hostes amb espai disponible a casa seva i turistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons reconeix el TSJC, l'última redacció del decret contenia "modificacions substancials" respecte al projecte inicial que havia estat sotmès a informació pública anys abans. "No es pot sostenir que les variacions fossin adjectives o merament supèrflues", afegeix la sentència, que detalla que els canvis incorporats en el decret final establien una limitació en el nombre de dies de l'estada i la capacitat de les llars compartides, així com l'habilitació d'aquestes habitacions per part del departament d'Empresa.

Per tot plegat, l'alt tribunal anul·la el decret perquè es reobri el tràmit d'informació pública "amb les persones o entitats afectades, donada la importància de la regulació pretesa i els condicionants que es volen introduir en la regulació de les llars compartides".

El fenomen de les "llars compartides"

En un comunicat, l'Associació Veïns i Amfitrions ha celebrat la sentència, que considera "històrica", i ha denunciat que la Generalitat "no ha tingut mai la voluntat real d'estudiar el fenomen" del lloguer d'habitacions a turistes i tirar endavant "una regulació coherent amb les característiques de les llars compartides". Per a l'entitat, es tracta d'una activitat que es duu a terme a la residència habitual, a diferència dels allotjaments turístics, per la qual cosa "no pot equiparar-se a les mateixes condicions i requisits que qualsevol altra activitat professional".

Per la seva banda, el Govern ha anunciat que presentarà recurs contra la sentència del TSJC i nega "el defecte de forma" que destaca el tribunal en la tramitació legislativa. En la mateixa línia, el departament d'Empresa assegura que la sentència no és ferma i que "continuarà vetllant perquè el marc jurídic català faciliti una correcta gestió de l'activitat d'allotjament turístic".

stats