Societat 29/01/2021

Barcelona prohibirà el lloguer d'habitacions turístiques

Colau corregeix el pla hoteler per adaptar-lo a les sentències judicials i blinda el nord del 22@ de nous establiments

3 min
Turistes a la Barceloneta

Després que el 2019 una bateria de sentències del TSJC posessin en dubte el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics de Barcelona, més conegut com a PEUAT, i l'arribessin a declarar nul, l'Ajuntament n'ha presentat avui una actualització que vol cosir totes les possibles fissures –eliminant-hi criteris com els que obligava a reduir un 20% de places aquells establiments cèntrics que fessin grans rehabilitacions o a ajuntar en un mateix bloc les llicències de pisos turístics– i adaptar-lo a la situació actual. Un dels grans hits del nou pla és la prohibició de llogar habitacions per a ús turístic, és a dir, per a períodes inferiors a 31 dies. I també el blindatge de la part nord del districte 22@, on s'ha detectat un creixement exponencial d'allotjaments turístics i s'ha decidit no admetre'n més dels que ja hi ha en marxa.

En el cas del lloguer d'habitacions, el govern municipal busca avançar-se a la regulació del Govern que, a partir de l'agost, traurà dels llimbs actuals les cases compartides. La tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, ha defensat que permetre aquesta mena de lloguer d'habitacions per a períodes molt curts suposaria un "augment desorbitat de l'oferta". Ara ja consten 7.700 anuncis d'habitacions turístiques a les plataformes, que es concentren –com els pisos turístics– a Ciutat Vella i l'Eixample, i el potencial a la ciutat seria de 670.000 pisos que en podrien oferir si no s'hi posa cap limitació.

El govern de Colau remarca que Barcelona ja té actualment 154.000 llits turístics sense comptar la possibilitat d'habitacions, i que l'experiència del que ha passat en ciutats com Amsterdam i París evidencia que permetre aquest nou ús té un impacte fort en la pèrdua d'habitatge i en els preus. A més, Sanz també ha remarcat que en la persecució de pisos turístics il·legals han vist que molts s'han reconvertit en lloguer d'habitacions i que al darrere hi ha molts cops grups que se'n lucren amb "pràctiques mafioses". Per tant, la decisió és no obrir-hi gens la porta i prohibir, a partir de l'agost, tots aquells lloguers d'habitacions que no arribin al mes de durada.

La responsable d'Urbanisme, tot i admetre que calia modificar el PEUAT per corregir aspectes que les sentències havien demostrat que no es podien portar a terme, ha defensat el pla hoteler com un mecanisme que era "necessari" i que ha permès dibuixar una ciutat "més equilibrada". Si abans de la regulació es preveia un creixement anual de places turístiques del 20%, cosa "inassumible", ara es calcula un creixement de l'1% i s'han aconseguit obertures d'hotels en llocs poc turístics com Nou Barris. Des que el PEUAT és vigent, la ciutat ha sumat 1.460 places turístiques. Un increment que els de Colau veuen "sostingut i sostenible" perquè al centre, on es preveien mesures per al decreixement, se n'han eliminat 940: han tancat vuit hostals i pensions i quatre albergs.

Evolució de l'oferta turística des que s'aplica el PEUAT

El que ara es vol corregir és el creixement detectat al nord del districte 22@ –hi ha 1.207 places, el triple que el 2017–, on el nou pla municipal passa per fomentar-hi l'habitatge i intentar que sigui un espai amb vida de barri. Per això, ara s'hi prohibeixen els nous projectes turístics.

Fre a les residències d'estudiants

També hi ha canvis pel que fa a les residències d'estudiants, una modalitat que ha anat molt a l'alça per esquivar les limitacions als hotels. Se n'han obert dinou des que el pla és vigent. Ara no se'n permetran de noves ni al centre de la ciutat ni a la segona corona –l'anomenada zona dos–. En parcel·les que estiguin qualificades de sòl residencial, no se'n podran fer de noves amb l'única excepció d'algun establiment ja turístic que ara es vulgui reconvertir en residència.

La nova regulació, que ja ha aprovat la comissió de govern i que ja s'ha treballat amb el grup municipal d'ERC, se sotmetrà a un període de tres mesos d'exposició pública i haurà de rebre el vistiplau del ple. El text també corregeix altres aspectes del pimer PEUAT atacats per les sentències, com la possibilitat d'obrir establiments hotelers petits, de fins a cinquanta places, en carrers de menys de vuit metres. Això ara es deixa sense efecte.

stats