Economia 15/06/2017

Els turistes gasten més als comerços de Barcelona que als de Madrid

A la capital catalana hi tenen més pes les compres dels turistes estrangers

Xavier Grau
2 min
Cua per pujar al Bus Turístic a la parada de la plaça Catalunya.

BarcelonaLa despesa en compres a comerços fetes per turistes és superior a la ciutat de Barcelona que a Madrid, segons un estudi realitzat per la consultora immobiliària CBRE. A les botigues de la capital catalana els visitants s'hi van deixar 699 milions d'euros l'any 2015, mentre que a Madrid la despesa que van fer va pujar a 695 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La consultora ha volgut plantejar l'estudi només des del punt de vista de la despesa en comerços, ja que habitualment quan s'estudia la despesa dels turistes es té en compte el que gasten en allotjament i en menjar, però no en compres.

Segons l'estudi, hi ha importants diferències entre la capital espanyola i la catalana. Per començar, entre el 2005 i el 2015 la despesa dels turistes en compres ha augmentat més a Barcelona (un 42%) que a Madrid (un 35%).

Però les previsions de futur situen millor la capital espanyola, ja que s'espera un creixement del 24% de la despesa dels turistes en compres fins al 2020, mentre que a Barcelona l'augment esperat es queda en el 16%.

Un altre tret diferencial és el pes més gran a Barcelona de la despesa feta per visitants estrangers. Així, del total de compres fetes per turistes, els visitants d'altres països suposen un 81%, mentre que els espanyols són un 19%. En el cas de Madrid, la despesa feta per turistes internacionals és un 55% del total, mentre que la dels visitants espanyols és del 45%.

Entre els turistes estrangers, els que més despesa en compres fan a Barcelona són els dels Estats Units, els alemanys i els britànics, però per als pròxims anys s'espera un important augment de la despesa dels turistes nord-americans (del 48%) i xinesos (del 33%).

La despesa més gran dels turistes estrangers a Barcelona fa que la capital catalana també sigui el principal punt d'Espanya en compres 'tax-free' (les adquisicions lliures d'IVA que poden fer els visitants extracomunitaris). Barcelona concentra el 47% de les compres d'aquest tipus que es fan a l'Estat, mentre que a Madrid són el 38%.

En el que guanya Madrid a Barcelona és en el punt de la ciutat amb el tiquet mitjà més alt, el barri de Salamanca, amb 1.000 euros de mitjana, que supera la Diagonal, amb 973 euros de tiquet mitjà, i el passeig de Gràcia, amb 850 euros.

stats