Aerolínies

La vaga a Iberia provoca que 12 vols enlairin sense maletes a Barcelona

El seguiment de la primera jornada d'aturades ha estat del 14,6% al conjunt dels aeroports estatals

2 min
Treballadors del servei de terra d'Iberia durant la protesta d'aquest divendres a l'Aeroport de Barcelona-El Prat

BarcelonaLa primera de les quatre jornades de vaga dels treballadors del servei de terra d'Iberia ha provocat que 12 dels 70 vols que han sortit de l'aeroport de Barcelona s'hagin enlairat sense les maletes. La companyia està treballant perquè aquest equipatge arribi a la seva destinació durant el dia d'avui, ha informat aquest divendres. El seguiment de l'aturada ha estat del 14,6% en el conjunt dels aeroports de l'Estat, mentre que a l'aeroport del Prat han secundat la vaga el 6,2% dels treballadors fins al migdia. La companyia ha informat que vuit de cada deu vols han sortit amb puntualitat durant el matí.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vaga de quatre dies, que durarà fins dilluns, es produeix després que les últimes reunions entre sindicats i la direcció de la companyia hagin acabat sense acord, a diferència de les dues convocatòries anteriors, previstes per al pont de principis de desembre i per a Nadal, que van ajornar-se per continuar negociant. Els serveis mínims estipulats han arribat al 100% en alguns aeroports, mentre que en altres se situen en el 80%, segons han explicat fonts sindicals a l'agència Efe. El servei de handling d'Iberia té 8.000 treballadors en plantilla.

Amb aquesta aturada els treballadors compleixen la seva amenaça de fer vaga després que l'aerolínia perdés la llicència d'operador en vuit dels grans aeroports en l'últim concurs d'Aena, que gestiona totes les infraestructures aeroportuàries espanyoles. Reclamen a la companyia aèria que s'aculli a l'autohandling perquè els treballadors no hagin d'acabar subrogats a la nova companyia adjudicatària del concurs. Els sindicats temen que aquest canvi pugui provocar un retrocés en els seus drets laborals, mentre que Iberia, que veu inviable la proposta, al·lega que les condicions de tots els llocs de treball estan garantides per conveni.

El balanç de cancel·lacions d'Iberia s'eleva a 444 vols (270 de la mateixa Iberia, 64 d'Iberia Express i 110 d'Air Nostrum). La companyia preveu operar el 76% dels viatges que estaven programats, gairebé tots els de llarg recorregut. En el cas de Barcelona, la companyia ha explicat a Efe que té previst operar més del 87% dels vols previstos durant els dies de vaga.

stats