Economia 02/05/2019

La venda de cotxes a l'abril es recupera a Espanya, però a Catalunya cau un 6%

El dièsel continua caient, mentre creixen els cotxes de gasolina i combustibles alternatius

Ara
2 min
VENDES SOTA MÍNIMS
 Les vendes de cotxes nous van caure el 2012 per sota dels 700.000 a tot l'Estat, i el sector confia en els ajuts per remuntar.

BarcelonaLa venda de cotxes a Espanya el mes d'abril va trencar amb set mesos seguits de descensos i va augmentar un 2,6% respecte al mateix mes de l'any anterior. Però la recuperació del mercat a Catalunya encara no ha arribat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades de les patronals del sector Anfac, Faconauto i Ganvam, a l'abril es van matricular a Catalunya 14.418 turismes, xifra que suposa un 12,1% del mercat espanyol, amb un descens del 6,1% respecte al mateix mes de l'any anterior.

En els quatre primers mesos de l'any, a Catalunya s'han matriculat 58.442 turismes, una xifra que és un 5,6% inferior al mateix període de l'any anterior.

En canvi, en el conjunt de l'Estat l'abril ha sigut bo per al sector, amb la matriculació de 119.417 vehicles, una xifra que és un 2,6% superior al mateix mes de l'any anterior. Però en l'acumulat de l'any la tendència és encara negativa, ja que del gener a l'abril es van vendre 436.328 cotxes, un 4,5% menys que el mateix període de l'any anterior.

El creixement de les vendes a Espanya durant l'abril s'ha d'atribuir al canal d'empreses i companyies de lloguer. Així, el canal d'empresa, amb 36.421 matriculacions, va créixer un 13,3% respecte al mateix mes de l'any anterior, mentre que les empreses de lloguer van matricular 37.947 vehicles, un 27,1% menys. En canvi, les vendes a particulars van caure un 17,3% i es van quedar en 45.053 unitats.

Durant l'abril s'ha mantingut la tendència de la pèrdua de mercat dels motors dièsel en favor dels de gasolina. A Catalunya la venda de cotxes dièsel va baixar un 33,07% a l'abril i un 38,03% els primers quatre mesos. En canvi, els cotxes amb motor de gasolina van augmentar les vendes un 4,9% a l'abril i un 8,38% els primers quatre mesos de l'any.

També les vendes de cotxes amb combustibles alternatius –gas, híbrid i elèctrics– va augmentar un 4,97% a l'abril i un 13,06% des d'inicis d'any a Catalunya, malgrat que les xifres absolutes són encara molt discretes: es van vendre 1.669 vehicles d'aquest tipus a l'abril i 6.529 des de principis d'any.

Preocupació al sector

La directora de comunicació de la patronal de constructors Anfac, Marisa Navas, considera "preocupant" la caiguda de vendes en el canal particulars i creu que la tendència es mantindrà tot l'any, una tendència que Raúl Morales, director de comunicació de Faconauto, atribueix a la "falta de confiança del consumidor" a Espanya.

stats