Economia 12/11/2012

Les vendes a l'exterior seran el 35% dels ingressos de l'empresa familiar l'any 2017

Un estudi constata la internacionalització creixent de les empreses familiars a tot el món i avisa que el repte més gran és el finançament d'aquests projectes

Efe
2 min

BarcelonaLa internacionalització suposarà fins al 35% dels ingressos de les empreses familiars de tot el món l'any 2017, segons l'última Enquesta Mundial de l'Empresa Familiar elaborada per la consultora PwC.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'estudi revela que les companyies esperen que els seus mercats domèstics perdin pes en els seus comptes de resultats i estimen que en un termini de cinc anys el percentatge de les seves vendes procedents de l'exterior augmenti una mitjana del 25 al 30%, encara que en alguns casos pot arribar al 35%.

El document presentat avui per PwC coincidint amb la celebració a Barcelona del XV Congrés Nacional de l'Empresa Familiar indica també que el 2017 el 74% de les empreses familiars de tot el món espera tenir presència a mercats diferents dels seus d'origen.

L'enquesta, elaborada a partir de l'opinió de més de 2.000 empreses familiars de tot el món, indica que la recerca de finançament és un dels més grans desafiaments als quals s'enfronten els negocis a l'hora d'entrar a nous mercats.

Així, al tradicional rebuig dels gestors familiars a incrementar substancialment els seus nivells d'endeutament s'uneix la resistència a donar entrada a nous socis en l'accionariat i a acudir a mercats de capitals.

Aquestes restriccions, explica PwC, limiten les seves fonts de finançament a la banca i expliquen la tendència de moltes empreses familiars a acudir només als països veïns o aquells amb més afinitat amb els seus mercats d'origen.

La successió és un altre dels moments crítics en la supervivència de les empreses familiars, ja que pot afavorir la seva evolució o acabar amb ella.

En aquest sentit, l'informe destaca que el 41% de les companyies enquestades té previst traspassar a la nova generació tant la propietat com la gestió del negoci, mentre que un 25% declara que traspassarà la propietat, però que introduirà gestors professionals en la direcció. Un altre 17% dels enquestats té decidit vendre la companyia.

L'informe posa també de manifest la capacitat de les empreses familiars per seguir creixent, a pesar del difícil context econòmic.

L'any passat, el 65% de les companyies va veure créixer els seus ingressos i només un 19% va reconèixer tenir una caiguda de vendes.

Amb vista als pròxims anys, la gran majoria dels negocis familiars confien a seguir creixent, encara que es mostren preocupats pel rumb que pugui prendre la situació econòmica en el futur.

stats