Economia 19/08/2012

Volem créixer com Suècia o com Letònia?

Valor afegit o sous baixos, els secrets dels únics països europeus que creixen

Dani Sánchez Ugart
1 min
LÍDER EN CREIXEMENT 
 Suècia va ser el país de la Unió Europea que més va créixer el segon trimestre de 2012, un 1,4%. A la imatge, la capital, Estocolm.

BarcelonaChristine Lagarde, la directora gerent del Fons Monetari Internacional, va visitar al juny Letònia, el país europeu líder en austeritat i retallades durant els últims anys, i va qualificar la recuperació econòmica del país d'"èxit" i de model a seguir per als estats que ara pateixen la crisi del deute, com Espanya. En efecte, Letònia, i els altres països bàltics, són els únics estats de la Unió Europea que creixen en termes de PIB, juntament amb Alemanya i Suècia. Però per motius molt diferents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La recepta bàltica per a la recuperació va arribar per la via de la devaluació interna i les polítiques d'austeritat agressives (amb una caiguda del PIB del 25% en dos anys i un atur disparat al 30%) que ara imita Espanya.

En l'altre extrem, hi ha economies com Suècia, que va créixer un 1,4% el segon trimestre, gràcies a les seves indústries exportadores i esquiva la crisi amb polítiques expansionistes. De fet, aquest any, el govern suec ha aprovat un paquet de 18.000 milions d'euros per lluitar contra l'atur i fomentar el creixement.

Són dos models oposats que requereixen polítiques molt diferents. Diversos experts analitzen a l'ARA quines possibilitats té Catalunya d'imitar un o altre model.

Llegiu-ho a l'Ara Premium.

stats