Economia 25/01/2021

Volkswagen haurà de pagar 16 milions a Espanya pel Dieselgate

Un jutjat de Madrid sentencia a favor de l'OCU i obliga la companyia a indemnitzar els membres afectats

Paula Clemente
2 min
Imatge d'arxiu d'una línia de producció de Volkswagen a la fàbrica de Wolfsburg

"L'OCU guanya per fi la batalla del Dieselgate a Volkswagen". Així celebrava l'Organització de Consumidors i Usuaris aquest dilluns que un jutge hagi estimat íntegrament la demanda que van presentar contra la companyia d'automoció alemanya. La sentència, dictada per un jutjat mercantil de Madrid, obliga Volkswagen a reparar de manera gratuïta tots els vehicles afectats per la instal·lació del programa que mentia en les proves d'emissions i a indemnitzar els consumidors membres de l'OCU afectats amb 3.000 euros per persona. En aquest sac hi ha més de 5.400 clients, cosa que fa pujar la xifra fins a 16,3 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"És especialment important l'expressa imposició de costes del jutjat, perquè s'aprecia temeritat en la seva conducta", expliquen des d'aquesta organització. "Volkswagen ha tirat endavant amb el procés judicial malgrat que l'OCU va dur a terme dos intents de conciliació per als consumidors afectats a Espanya sense que el grup automobilístic acceptés cap opció d'indemnització ni fes cap oferta de compensació", defensen.

La posició d'aquest jutjat, de fet, va en la línia de sèntencies anteriors en uns altres tribunals sobre el mateix cas. La primera decisió judicial en aquest sentit a Espanya és del 2016 i també obligava el grup alemany a pagar 5.000 euros a un dels seus clients i a reparar-li el vehicle. El maig passat, el Tribunal Federal de Justícia d'Alemanya va sentenciar també a favor dels afectats per l'escàndol i els va reconèixer el dret de reclamar una compensació a Volkswagen en funció dels quilòmetres recorreguts amb el cotxe. Als Estats Units la companyia va haver de pagar una indemnització de fins a 8.000 dòlars a molts dels clients afectats.

Així i tot, fonts del grup automobilístic han dit a Efe que pel que fa a la sentència notificada aquest dilluns presentaran un recurs d'apel·lació davant la instància corresponent. Segons han explicat, els serveis jurídics de Volkswagen estan estudiant la sentència.

Però tot i la possibilitat que sigui temporal, l'OCU troba diverses raons per celebrar la victòria: "Es tracta de la resolució judicial més important pel que fa a reconeixement de pràctiques comercials deslleials a Espanya". "Esperem que passi el mateix amb la resta de països europeus que continuen lluitant per una compensació justa", afegeixen. De fet, al mateix comunicat on expliquen la resolució del cas es comprometen a assessorar tots aquells consumidors amb vehicles afectats perquè puguin dur a terme la reparació del cotxe de manera gratuïta, tal com indica la resolució judicial.

stats