Finances
Economia 15/08/2022

La Xina rebaixa per sorpresa els tipus d'interès

El consum i la producció industrial del gegant asiàtic donen senyals d'alentiment al juliol

ARA
2 min
Un home en bicicleta, davant el Banc Popular de la Xina.

BarcelonaEl Banc Popular de la Xina (BPC, el banc central xinès) ha aplicat aquest dilluns les primeres retallades dels tipus d'interès des del mes de gener passat davant l'alentiment en la recuperació de l'economia del país asiàtic. En un comunicat, la institució ha confirmat la rebaixa en 10 punts bàsics dels serveis de préstec a mitjà termini (MLF) a un any i dels acords de recompra inversa (repos) a 7 dies, situant tots dos tipus en nous mínims històrics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, l'organisme ha assegurat que la decisió està orientada a "mantenir una liquiditat raonable i suficient al sistema bancari" i que les operacions anunciades "satisfan plenament les necessitats de les institucions financeres". Els repos serveixen al BPC per injectar liquiditat a curt termini al sistema bancari, mentre que els MLF són la seva principal eina per finançar els bancs i serveixen també de guia per als tipus d'interès de referència, anomenats LPR (taxa referencial per a crèdits, per les sigles en anglès).

L'analista de la consultora britànica Capital Economics Julian Evans-Pritchard explica a l'agència Efe que aquesta rebaixa dels tipus és una "sorpresa", ja que la majoria dels experts pronosticava que Pequín els mantindria intactes. En els últims mesos, el BPC ha mantingut les seves reticències a retallar els tipus malgrat el revés per a l'economia xinesa que van suposar els confinaments i altres mesures restrictives per tallar els rebrots de covid.

Fins ara la negativa del banc central xinès era causada pels temors al deute, la pressió més gran a la baixa sobre el iuan i l'augment de la inflació, apunta l'analista, que creu que aquest gir de guió es deu a la "dèbil inèrcia" dels indicadors econòmics del juliol i l'alentiment del creixement del crèdit.

Alentiment de l'economia xinesa

A aquest context s'hi sumen els símptomes de l'alentiment del creixement econòmic a la Xina, després que l'Oficina Nacional d'Estadística (ONE) del gegant asiàtic hagi publicat les dades sobre el consum i la producció industrial per al mes de juliol. Tots dos indicadors es troben per sota de les referències del mes anterior. Les vendes del comerç detallista de la Xina van registrar al juliol un creixement interanual del 2,7%, quatre dècimes menys que el mes anterior. En l'acumulat dels set primers mesos de l'any, la dada va recular un 0, 2% interanual, mig punt percentual per sota de la registrada el primer semestre del 2022.

"Al juliol, el mercat de consum es va veure afectat per factors com la propagació de l'epidèmia i la disminució de la taxa de creixement de les vendes de productes de viatge, per la qual cosa el creixement de les vendes es va desaccelerar", va indicar Fu Jiaqi, tècnic estadístic del departament de Comerç i Assumptes Econòmics de l'Oficina Nacional d'Estadístiques.

D'altra banda, l'organisme també ha informat que al juliol la producció industrial a la Xina va augmentar el 3,8% interanual, una dècima menys que al juny.

stats