Certificat i vacunes: millor això que tornar al confinament

2 min
Una jove ensenyant el certificat covid a l’entrada d’un local d’oci nocturn de Barcelona.

La situació de la pandèmia al nord d'Europa ha tornat a posar tothom en estat d'alerta. El covid-19, com ja s'havia anunciat, no ha desaparegut i, per tant, a la mínima oportunitat torna a escampar-se entre les persones menys protegides, bé perquè no s'han vacunat –percentatge que en alguns països és tan alt que fa témer un altre hivern dramàtic– o bé perquè la vacuna ja ha començat a perdre efecte pel temps que ha passat des de la injecció. Davant aquesta situació, hi ha dues estratègies clares que, aquest cop sí, s'han posat en marxa en el conjunt de la Unió Europea, almenys com a recomanacions als estats. Dimecres el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC) va recomanar tornar a algunes restriccions i, sobretot, injectar una tercera dosi de reforç de manera prioritària als més grans de 40 anys. A més, aquest dijous l'EMA, l'Agència Europea de Medicaments, ha avalat l'ús de la vacuna Pfizer/BioNTech per als menors de 5 a 11 anys, un dels grups on ara hi ha més incidència, tal com ja s'havia fet als Estats Units i també a Israel.

Reforçar la vacunació entre els grups d'edat que no l'havien pogut rebre encara –perquè no hi havia encara prou estudis que avalessin la seva seguretat– i entre els més vulnerables, que són els més grans, és un pas important per contenir el virus i evitar, en tot cas, que els contagiats puguin arribar a desenvolupar la malaltia greu. Faltaria, també, que els que encara no s'han vacunat, per diverses raons, s'ho tornessin a pensar perquè la seva exposició posa en perill la resta i està impedint que el control de la pandèmia sigui més efectiu. És veritat que Catalunya, amb el 75,6% de la població amb la dosi completa, té molt de guanyat, i això ha fet que les xifres, de moment, estiguin a nivells baixos en comparació amb altres regions europees en les quals la vacunació s'havia estancat. De tota manera, no ens podem confiar perquè la incidència està pujant i, el més greu, també hi comença a haver un degoteig d'ingressos hospitalaris i senyals de saturació als CAP.

Han sigut, precisament, aquests indicadors el que ha permès que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi avalat l'exigència del certificat covid per accedir a partir d'aquest divendres als interiors de bars i restaurants i també als gimnasos i les residències. Fins ara només s'exigia als locals d'oci nocturn, però ara aquesta exigència s'ha estès per evitar que, ara que el fred fa que s'acumuli més gent als interiors, es puguin convertir en focus de contagi. Al mateix temps, també aquest dijous la Comissió Europea ha proposat que el certificat covid caduqui nou mesos després de la vacunació, amb l'excepció dels que ja tinguin la tercera dosi. Benvingudes aquestes mesures si serveixen per evitar confinaments més durs com els que ja s'estan aplicant, per exemple, a Àustria o Estònia. Ningú vol tornar al confinament que vam patir l'any passat, i menys encara a les portes d'un Nadal que havia de ser el de la recuperació. Ara cal que el Govern s'asseguri que els locals disposen de les eines per poder aplicar aquestes mesures i se'ls faciliti el suport informàtic i de gestió necessari. Encara no s'ha acabat aquest malson, però cada cop tenim més eines per poder-lo controlar.

stats