12/09/2022

La contraofensiva ucraïnesa capgira la situació

3 min
Tancs abandonats per les forces russes

S'han complert 201 dies de l'inici de l'atac rus a Ucraïna i la guerra no va com volia Putin, malgrat que sí que ha aconseguit l'objectiu paral·lel de desestabilitzar Europa i mig món. La situació se li ha complicat aquesta última setmana després que dimarts l'exèrcit ucraïnès iniciés una contraofensiva que li ha permès recuperar més de 3.000 quilòmetres quadrats de territori –el doble si fem cas del que va anunciar ahir el president Volodímir Zelenski– fins i tot amb algunes localitats que eren en mans del Kremlin o els seus aliats des del 2014, quan va començar la guerra del Donbass. Aquesta contraofensiva ucraïnesa està deixant meravellats els experts militars perquè la seva execució ha agafat per sorpresa l'exèrcit rus, que s'ha hagut de retirar a la desesperada deixant molt material en mans dels ucraïnesos, i es preveu que hagi tingut moltes baixes i presoners. L'operació va començar fa dies amb una maniobra d'engany amb què l'exèrcit ucraïnès va fer veure que l'objectiu principal era recuperar Kherson, al sud; quan els russos van reaccionar enviant part de l'exèrcit a reforçar aquell front, Ucraïna va llançar el gruix de l'atac al nord, al voltant de Khàrkiv, on han pogut trobar menys resistència.

Tot i el silenci inicial –dissabte Putin encara inaugurava una gran nòria a Moscou–, el Kremlin va acaba reconeixent "una retirada ordenada" de les tropes i s'ha anat filtrant el malestar per la situació a la cúpula de l'exèrcit, que demana que es declari la guerra oficialment perquè això li permetria reclutar més soldats. Els militars reben cada cop més crítiques obertes als mitjans russos per com han portat la guerra i alguns comentaristes demanen dimissions i els acusen d'haver "enganyat" Putin. De fet, tot i la dificultat per saber exactament què passa a l'interior de Rússia, per primer cop s'han conegut també crítiques de càrrecs públics al mateix president rus. Un grup de regidors de l'Ajuntament de Sant Petersburg ha escrit una carta demanant a la Duma, el Parlament rus, que destitueixi Putin per traïdor, i s'hi han sumat regidors de Moscou i altres poblacions.

Encara és d'hora per saber què pot significar tot plegat i com pot canviar el rumb de la guerra, tant sobre el terreny com en l'equilibri de poders al Kremlin. La contraofensiva ucraïnesa, feta amb el suport en armament, intel·ligència i entrenament dels Estats Units i altres països de l'OTAN, ha aconseguit de moment capgirar la situació d'estancament i avançament rus que hi havia fins ara, però encara no s'ha acabat. Els experts no descarten que Ucraïna encara guanyi molt més territori als russos en els pròxims dies. I la resposta del Kremlin també és una incògnita. De moment els dos últims dies s'ha dedicat a bombardejar les ciutats reconquistades per fer-ne malbé les infraestructures d'aigua i electricitat. I el temor, com sempre, de la comunitat internacional és que no acabi optant per fer ús de manera controlada, o no, del seu armament nuclear. Encara pot passar de tot, des d'un desenllaç ràpid amb canvis importants a Moscou fins a un nou estancament que deixi la situació tal com està ara durant mesos, cosa que minaria la resistència dels ucraïnesos i dels seus aliats. Caldrà estar-hi molt atents aquests dies, però la contraofensiva ucraïnesa, en tot cas, ja ha entrat a formar part de la història militar.

stats