10/11/2022

Alguna cosa falla a Madrid perquè hi hagi una presidenta negacionista

2 min
Isabel Díaz Ayuso durant la sessió de control d'aquest dijous a l'Assemblea de Madrid

Potser ens hem acostumat tant als estirabots d’Isabel Díaz Ayuso que hi ha una tendència a normalitzar-los i a no donar-los gens d'importància. "Són coses de l’Ayuso", se sent dir sovint, de la mateixa manera que als Estats Units es banalitzava amb Donald Trump atorgant-li el paper de clown més que de dirigent polític. Però hi ha límits que no es poden traspassar i que és un error ignorar perquè tenen conseqüències.

La intervenció d’aquest dijous de la presidenta madrilenya a l’Assemblea en què treia ferro al canvi climàtic ("D'ençà que existeix la Terra hi ha hagut canvi climàtic") i en què feia un aiguabarreig entre lobis internacionals que volen imposar costums per aprofitar-se'n econòmicament ("És una estafa que crea pobresa") i la sempiterna acusació de "comunisme" a l’oposició, no només demostra l’empanada mental que té, sinó que és una greu irresponsabilitat que taca el prestigi de la institució que representa i, per extensió, de tota la societat madrilenya. Diguem-ho clar: alguna cosa falla a Madrid quan s’ha permès a aquesta senyora arribar on ha arribat i encara se li permet fer discursos anticientífics que només busquen polaritzar la població i sembrar dubtes al voltant de la principal batalla que afronta la humanitat en aquests moments.

És cert que membres del PP ja havien flirtejat en el passat amb el negacionisme (Rafael Hernando va comparar el canvi climàtic amb la profecia maia de la fi del món), i el mateix Mariano Rajoy hi havia tret ferro abans d’arribar a la Moncloa, però és extremadament greu que en ple 2022, i després de l’estiu que hem passat i mentre se celebra la COP a Egipte, Ayuso faci aquest discurs. Les paraules d’Ayuso no només abonen el negacionisme com ho fa Vox, sinó també la teoria de la conspiració segons la qual tot és un invent d’uns foscos poders internacionals per treure’n rèdits econòmics. Al més pur estil Trump o Bolsonaro, la presidenta madrilenya es pensa que està per sobre del bé i del mal i que pot dir qualsevol barbaritat sense que tingui conseqüències. En aquest cas, a més, sembla que l’objectiu seria desviar l’atenció del caos sanitari que viu la comunitat.

Caldrà veure si el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, tindrà el valor de corregir Ayuso i posar les coses al seu lloc, però tot apunta que això no passarà. De fet, la presidenta madrilenya està envalentida perquè darrerament ha aconseguit imposar les seves tesis al líder gallec, que ha demostrat tenir molta menys talla política de la que prometia. Si Feijóo no diu res, caldrà començar a pensar que la dreta espanyola és negacionista en el seu conjunt, no només Vox. I que Madrid, el lloc que alberga els principals centres d’investigació científica de l’Estat, està governada per persones que no creuen en el que diu la ciència.

stats