Els Estats Units mostren el camí a seguir amb les patents

2 min
Planta de producció de les vacunes de Janssen

"Els Estats Units creuen fermament en la propietat intel·lectual, però per acabar amb aquesta pandèmia donen suport a la suspensió d'aquestes proteccions per a les vacunes contra el covid-19". Aquestes són les paraules amb què l'ambaixadora dels Estats Units davant de l'Organització Mundial del Comerç, Katherine Tai, va provocar aquest dimecres un autèntic terratrèmol mundial en la lluita contra la pandèmia. Darrere dels Estats Units es va posicionar, ja dijous, la Unió Europea, demostrant un cop més que els europeus han renunciat a exercir el lideratge a nivell global i es limiten a seguir l'estela dels Estats Units de Biden, que sí que l'han assumit sense por a trencar tabús i posant la salut de la població mundial per sobre de qualsevol altra consideració.

I és que una vacunació massiva a escala global és l'única manera d'erradicar el covid-19, i només amb una producció massiva i un accés gratuït es podria aconseguir, tal com defensa The People's Vaccine Alliance. No és, per tant, un posicionament ideològic, o bàsicament ideològic, sinó profundament realista. La normalitat prepandèmica, tant l'econòmica com la social, no arribarà fins que el virus sigui eliminat del tot a tot el planeta. El contrari obligarà a estar pendents de rebrots puntuals amb els seus corresponents tancaments i restriccions de moviments.

Ara bé, tot i que sigui un pronunciament històric, l'alliberament de les patents serà un procés llarg, ja que les decisions a l'OMC es prenen per consens, i no tindrà efectes immediats, ja que aquesta és només una de les variables a tenir en compte per portar a terme un procés de vacunació exitós a escala mundial. A més de les patents, es necessita capacitat de producció i de distribució, tal com avisa a l'ARA l'expert Rafael Vilasanjuan. Per tant, aquest gest del Primer Món cap al Tercer ha d'anar acompanyat d'un fort paquet d'ajudes i de transferència de coneixement. És molt difícil que els països subdesenvolupats estiguin en condicions, per exemple, de fabricar la vacuna de Pfizer, amb la tecnologia de l'ARN missatger, que és una novetat científica. Ara bé, amb assessorament i suport extern, països com el Pakistan o Mèxic podrien adquirir de forma ràpida aquesta capacitat.

Si alguna cosa ha demostrat aquesta pandèmia és que tots els humans estem units per un fil invisible, i que un brot en un racó de la Xina acaba afectant la vida de les persones que viuen a l'altre extrem del globus terraqüi. Per tant, la lluita contra la pandèmia també ha de ser global i tenir un enfocament de màxima solidaritat. Com afirma el comunicat de Katherine Tai, "aquesta crisi és una crisi de salut global, i les extraordinàries circumstàncies de la pandèmia del covid-19 demanen mesures extraordinàries". L'objectiu ha de ser convertir les vacunes en un "bé públic", en paraules d'Emmanuel Macron, sense afectar la competitivitat ni restar mèrit a l'extraordinària feina de les farmacèutiques. Però el cert és que han d'entendre que una vacunació asimètrica serà, al capdavall, una vacunació ineficient.

stats