L’EDITORIAL
Editorial 04/06/2015

La importància de la vacunació infantil

És important recordar que fa només una generació la mortalitat infantil era molt elevada

2 min

El cas del nen d’Olot hospitalitzat en estat greu a causa de la diftèria, una patologia de la qual no s’havia registrat cap cas a l’estat espanyol en els últims 28 anys, demostra el que molts pediatres ja feia temps que advertien: l’existència de pares que no vacunen els seus fills -a Catalunya un 5% de la població infantil no està vacunada- obre la porta a l’aparició de malalties que es consideraven eradicades. La cobertura en vacunes dels nens catalans és de les més altes del món, una dada de la qual ens hem de felicitar. No fa ni una generació la mortalitat infantil era molt més elevada a causa, precisament, de malalties que avui estan sota control gràcies a les vacunes. Però la vacunació només és efectiva si és general. Els pares que es neguen a vacunar els seus fills, fent ús de la seva llibertat individual, posen en perill l’eficàcia del sistema i, per tant, la seguretat sanitària de la resta de nens.

Davant d’aquesta situació hi ha dues possibles solucions. O bé es fa obligatòria la vacunació i, per tant, es persegueix aquells pares que s’hi neguen, o bé s’augmenten les campanyes de conscienciació i s’aposta per la pedagogia en lloc de la via punitiva. Des de l’ARA apostem per aquesta segona via perquè creiem que el que cal és convèncer amb arguments. Avui, gràcies a la xarxa i els canals informals per on circula la informació, és molt fàcil sembrar dubtes sobre qüestions relacionades amb la salut i amb la ciència en general, i s’ha d’anar molt amb compte per destriar el gra de la palla.

Els pares que tinguin dubtes faran bé de recopilar el màxim d’informació, però s’ho han de pensar molt bé abans de desoir les recomanacions dels professionals de la salut. Uns pocs casos aïllats en què una vacuna ha provocat efectes secundaris greus, o les sospites sobre els interessos de les farmacèutiques, no poden invalidar el principi general.

Fins que no es demostri el contrari, les vacunes són un dels grans avenços científics de la humanitat, i els programes de vacunació públics un triomf del principi d’igualtat. Seria una llàstima que la desinformació i la irresponsabilitat d’uns pocs tiressin per terra un edifici que ha costat tant de construir.

stats