El que és important ara és que arribin les vacunes

2 min
Un avió carregat de vacunes xineses arriba a l'aeroport de Caracas, a Veneçuela.

El Govern va presentar aquest dimarts un pla de vacunació massiva per quan arribi una quantitat suficient de dosis, cosa que ara no està passant. En el millor dels escenaris, segons van explicar el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, es podria arribar a vacunar mig milió de persones a la setmana i complir així amb l'objectiu de tenir la major part de la població immunitzada a l'estiu. El pla té com a punts destacats l'habilitació de fins a sis grans espais, com ara el Camp Nou, com a centres de vacunació massiva en zones d'alta densitat poblacional. Tot i això, la gran pregunta continua sent quan arribaran les vacunes suficients per posar en marxa aquest pla. La previsió és que les dosis arribin en grans quantitats a partir del mes de maig, quan els centres de producció de totes les vacunes aprovades per l'Agència Europea del Medicament (EMA), també la de Janssen, treballaran a ple rendiment.

No hi ha dubte que aquest calendari aporta una mica de llum i d'optimisme a un procés de vacunació que la població està percebent com a exasperantment lent, sobretot comparat amb països com la Gran Bretanya, Israel o Xile. La Unió Europea va ser diligent a l'hora de comprar les vacunes de forma conjunta, però no ho ha estat a l'hora d'exigir a les farmacèutiques que complissin amb els compromisos adquirits. Això, sumat al fet que els processos per validar les vacunes de l'EMA triguen dues o tres setmanes més que en altres països i que la vacunació s'ha deixat en mans de les autoritats de cada país, ha donat com a resultat un retard que està comprometent la imatge de la UE a tot el món.

A més a més, cal afegir-hi que dues potències de dubtoses credencials democràtiques com Rússia i la Xina estan jugant bé la carta de la geopolítica amb les seves vacunes, i guanyen espais d'influència a l'Àfrica i l'Amèrica del Sud, fins al punt que la mateixa Europa sembla decidida a obrir les portes de l'Sputnik V, la vacuna russa. Una delegació de l'EMA ha viatjat a Rússia per comprovar la seguretat de les plantes de producció de la vacuna russa, un pas previ a plantejar-se la seva aprovació. És evident que com més disponibilitat de vacunes hi hagi, millor, però també caldrà valorar a quin preu.

En definitiva, la crisi de les vacunes ha tornat a posar de manifest que la pesant estructura burocràtica de la UE és ineficaç quan es tracta de respondre amb rapidesa a grans desafiaments com el de la pandèmia. Es va veure també amb el tortuós camí que es va seguir per aprovar el pla de rescat de l'economia amb fons europeus, uns diners que, per cert, encara no han arribat. No seria just, però, no reconèixer que també hi ha hagut coses positives, com l'aturada d'un carregament de vacunes d'AstraZeneca amb destí a Austràlia i l'amenaça de fer el mateix amb la Gran Bretanya. Però amb el temps caldrà fer balanç de danys i veure quin ha estat el cost en vides humanes i en impacte econòmic d'aquesta lentitud. I, sobretot, prendre mesures perquè no es torni a produir en el futur un fracàs semblant.

stats