Salut preveu poder posar mig milió de vacunes cada setmana a partir del maig

S'habilitaran grans espais com la Fira o el Camp Nou quan arribin les dosis esperades

3 min
Vergés en una imatge d'arxiu

BarcelonaMig milió de vacunes cada setmana a partir del maig. És l’objectiu que s’ha marcat el departament de Salut per accelerar el ritme de vacunació actual, que ha permès des de finals de desembre immunitzar 607.000 persones. Però, per aconseguir-ho, la consellera Alba Vergés ha admès que “tot dependrà” del nombre de dosis disponibles que lliurin les farmacèutiques, perquè la realitat és que acumulen incompliments flagrants dels compromisos de lliurament. Malgrat la incertesa del calendari i dels compliments d’altres actors, la conselleria confia que a finals de juny es pugui tenir immunitzat el 30% dels catalans i, tres mesos més tard, a l’acabar l’estiu, augmentar fins al 70%, la immunitat de grup.

El pla de vacunació massiva que ha dissenyat la conselleria està subjecte a variables externes que fan difícil al mateix departament explicar com es desplegarà el calendari per a cada grup d’edat. De moment, es calcula que pel cap baix no serà abans de “mitjans de maig” que es preveu poder començar a vacunar els que tenen entre 70 i 79 anys. Al voltant d’aquestes dates també es confia que hi hagi més vacunes en curs, amb el reforçament que suposarà comptar amb dosis de la nova vacuna Janssen, que arribaran a Catalunya cap a “la segona meitat d’abril”, quinze dies més tard del previst inicialment, segons els nous càlculs de la farmacèutica Johnson & Johnson. 

Equipaments habilitats

Si tot va bé aquest serà el moment en què es podrà passar d’injectar 200.000 dosis setmanals a 500.000, un augment que Salut preveu fer amb una ampliació del mapa de locals de vacunació per “agilitzar el circuit” i evitar sobrecarregar l’atenció primària, ha afirmat la consellera. Als 430 ambulatoris i annexos (biblioteques o sales d’exposicions, per exemple) que ja s’han habilitat per a aquesta campanya s’hi afegiran fins a 46 espais intermedis i sis grans equipaments repartits per tot Catalunya: la Fira de Barcelona, la Pista de Sabadell, la Fira de Cornellà, el Palau Firal de Girona, el Pavelló Onze de Setembre de Lleida, un espai a concretar a Tarragona i, a més, també es podria arribar a disposar del Camp Nou, si fes falta, segons ha explicat Vergés, que ha arribat a un acord amb el president del FC Barcelona, Joan Laporta.

Però abans de fer aquest “salt”, en paraules de Vergés, el departament té pendent acabar la vacunació de les persones més grans de 80 anys residents al seu domicili i de la població de 55 a 65 anys. Pel que fa als més grans, s’ha vacunat amb una primera dosi 118.000 persones, cosa que suposa el 30% del col·lectiu, però s'espera accelerar el ritme el mes vinent, quan arribin 120.000 dosis de la vacuna Pfizer, la setmana del 29 de març, i 195.000 dosis més el 5 d’abril, i poder iniciar segones dosis entre aquest col·lectiu.

A partir de demà es reprendrà la campanya amb AstraZeneca, després de l’aturada temporal que es va ordenar per descartar la relació amb els trombes detectats a persones vacunades, que va deixar 36.000 treballadors essencials menors de 55 anys sense dosis. La novetat és que amb el canvi de criteri del ministeri de Sanitat la població diana s’amplia a les 240.000 persones d’entre 56 i 65 anys, un col·lectiu que preocupa la conselleria perquè en aquesta tercera onada la mitjana d’edat dels ingressats a les UCI és de 63 anys, i per això Vergés havia insistit en reclamar l’eliminació del topall d’edat i avançar la protecció d'aquest col·lectiu. En la roda de premsa, Vergés i el seu secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, han insistit en diverses ocasions sobre els “bastons a les rodes d’Espanya” en la planificació de la campanya de vacunació per haver-se resistit a limitar en els 55 anys el màxim per a AstraZeneca, i fins i tot s’han queixat que no s’hagi eliminat el topall de l’edat.

Sense rebuig

Sigui com sigui, ja s’han començat a contactar amb persones d’aquesta franja d’edat a través de SMS perquè posteriorment concertin una cita a través del web vacunacovidsalut.cat. Segons la consellera, en la represa no s'ha detectat rebuig ni desconfiança cap a una vacuna que ha estat en el punt de mira per possibles efectes secundaris nocius que finalment han quedat descartats pels investigadors.  

És indispensable, juntament amb les vacunes disponibles i els locals d’administració, el personal sanitari que injecta cada dosi. Salut ha assegurat que té localitzats i disponibles fins a 10.000 professionals que han respost a les crides i que majoritàriament ja estan treballant a la sanitat pública i privada. Com que la vacunació és un extra, aquests professionals han de doblar el torn, raó per la qual necessiten “cert descans”, ha apuntat Argimon per justificar que només en un cas de necessitat es vacunarà els dies festius de Setmana Santa.  

Precisament, de cara a les vacances de Pasqua el Govern està decidit a mantenir les restriccions actuals. Així, la consellera de la Presidència , Meritxell Budó, va anunciar que l’última paraula es prendrà abans de divendres, però ja va avisar que amb “molta probabilitat” no hi haurà alleugeriment de mesures, una decisió que Vergés valida al demanar “responsabilitat”.

stats